Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Pakistan'da Taliban destekli firar operasyonu
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
31-07-2013 10:01 - 726 Okunma

Pakistan'ın kuzeybatısındaki Dera İsmail kentinde cezaevine saldıran Taliban militanlarının 250'den fazla militanın firar etmesine yardım ettiği bildirildi.

Yerel yetkililer, saldırı sırasında 6 polis, 6 Şii mahkum ve 2 sivilin öldürüldüğünü, 15 polisin yaralandığını söyledi. Kaçan mahkumlardan 25'inin "tehlikeli teröristler" olduğu ifade edildi.

Cezaevine dün gece otomobil ve motosikletlerle gelen 70 kadar militanın patlayıcılarla binanın bazı duvarlarını yıktığı, daha sonra megafondan kaçırmak istedikleri mahkumların isimlerini anons ettikleri belirtildi.

Taliban sözcüsü Şahidullah Şahid, 4,5 saat süren saldırıyı üstlendiklerini bildirerek,  baskına 150 militanın katıldığını ve 300 kadar mahkumun serbest bırakılmasını sağladıklarını ileri sürdü. AP'ye telefonla açıklamada bulunan Şahid, saldırıya iki intihar eylemcisinin de katıldığını belirtti.

Önceden ihbar almalarına rağmen saldırının bu kadar çabuk gerçekleşmesini beklemediklerini söyleyen yerel yetkililer, kaçan mahkumlardan 9'unun yakalandığını, aramaların sürdüğü Dera İsmail ile Tank kentlerinde sokağa çıkma yasağı uygulandığını bildirdi.

Taliban militanları geçen yıl nisan ayında da Bennu'daki cezaevine saldırı düzenlemiş ve 400 kadar mahkumun kaçmasını sağlamıştı.

Cezaevleri hareketli 

Pakistan'daki olay, çeşitli ülkelerdeki benzer isyan ve firar olaylarını akıllara getirdi.

Libya'nın Bingazi kentindeki Kuveyfiye Hapishanesinde geçen hafta çıkan isyanda 934 mahkum kaçmıştı.

İsyanın çıkmasının hemen ardından güvenlik güçlerinin kontrolü sağlamasına karşın orduya bağlı kuvvetlerin çekilmesiyle mahkumlar ikinci bir isyan çıkararak firar etmişti. Olay sırasında 5 güvenlik görevlisi yaralanmıştı.

Olayların ertesi günü, Bingazi'deki iki mahkeme binası önünde patlama meydana gelmiş, emniyet yetkilileri, Kuveyfiye Cezaevi'nden firar eden mahkumlarla mahkeme binalarına saldırıların bağlantılı olabileceğini öne sürmüştü. Yetkililer, tutukluların, mahkemedeki delilleri yok etmek istemiş olabileceklerini söylemişti. 

-Irak'taki firarilere El-Kaide yardım etti

Irak'ta da geçen hafta Ebu Gureyb ve Taci cezaevlerine düzenlenen baskınlarda 815 mahkumun firar etmişti. Çok sayıda güvenlik görevlisinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıları El-Kaide bağlantılı "Irak ve Şam İslam Devleti" örgütü üstlenmişti. 

Örgütün yazılı açıklamasında, "Örgüt üyeleri, Ebu Gureyb ve Taci Cezaevi yolundaki kontrol noktalarını ele geçirdikten sonra cezaevlerinin ana giriş kapısında ve yakınlarında eş zamanlı 12 intihar saldırısı düzenledi. Saldırının ardından yüzlerce mahkum kurtarıldı" denilmişti.

Bağdat Operasyon Komutanı Korgeneral Abdulemir eş-Şemri, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, cezaevlerine düzenlenen saldırılarda ölenlerin sayısının 105 olduğunu  belirterek, emniyet güçlerinin baskın sırasında kaçan mahkumlardan 349'unu yakaladığını açıklamıştı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
31-07-2013 10:01 - 726 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım