Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ruhani, nükleer anlaşmaya yakın olduklarını söyledi
40 Gün içerisinde anlaşmaya varabiliriz
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-10-2014 07:28 - 926 Okunma

İran Cumhurbaşkan, katıldığı televizyon programında, devletinin enflasyon ile savaşı ve nükleer müzakereler hakkında bilgi verdi.

MHA'nın haberine göre İran devlet televizyonunda yayınlanan programa katılan Ruhani, Kadir-i Hum bayramını tüm şiilik dünyasına tebrik ederek, bu bayramın tüm İran ve dünya müslümanları için kutlu olması dileğinde bulundu.

Ruhani söyleyişinin devamında, devletinin ekonomi politikalarını ele alarak, "Devletimiz işe başladığı zaman, ülke enflasyon ve ekonomik düşüş ile mücadele etmekteydi ve bu durumu düzeltmek, hiç de kolay olmayacaktır. Geçen kış mevsiminden itibaren, ülke ekonomisindeki düşüşün azaldığını görüyoruz. Bu düşüşün en belirgin şekilde yaşandığı konulardan biri, petrol konusu olmuştur . 2012 yılında, ülke ekonomisi eksi 6.8 ve 2013 yılında eksi 2.9 oranında büyüdü. Bu neden ile 8-9 mevsim içerisinde, lke ekonomisinin küçüldüğünü gördük" dedi.

Ülke içerisinde gelişmekte olan endüstriler hakkında ise Ruhani, "Geçen kış mevsiminden itibaren, ithalat oranımız 22.2 oranında arttı. Bu yılın ilkbahar mevsiminde ise birçok ekonomik canlanma yaşandığını gördük. Mesela türizm konusunda birçok gelişme katettik. Maden ve sanayi konusunda yaklaşık yüzde 10'luk bir büyüme oranı ile karşı karşıyayız. Petrol konusunda ise bu yılın ilk üç ayında, geçen yıla göre yüzde 6.1 büyüme kaydetmeyi başardık" dedi.

Ruhani sözlerinin devamında ise nükleer müzakerelerin başarısız olması durumunda, ülke ekonomisi üzerinde nasıl  bir etki bırakacağı hakkında ise "Bu ekonomi hareetlenme, halkımızın  güveni ve umudu sonucunda gelişmiştir. Tüm akademik yüzler ve iran halkı devletimize güvendi. Eğer ekonomik bir gelişim katedilmiş ise, bu sosyal sermayeler sonucunda gerçekleşmiştir. Nükleer anlaşma konusu, İran dış politikasnının temel taşlarından birisidir. Artık tüm uluslararası oturumlarda, tüm ülkelerin İran ile görüşmek vedanışmak istediklerini görüyoruz" dedi.

Gelecek günlerde sonuca varılması beklenen nükleer müzakerelrin son durumu hakkında ise Ruhani, "Genel olarak 5+1 grubu ile anlaşmaya vardık. Ama görüşülmesi gereken bazı önemli detaylar var. Bu grubun, İran'ın barışçıl nükleer çalışmalarını artık resmi olarak tanıdığını görüyoruz. İran'ın ne kadar süre boyunca ve hangi koşulları kabul edeceği konusu inceleniyor. Yaptırımların kaldırılması konusunda hiçbir şüphe yok. İran'ın tüm modern teknolojilere sahip olabilme yetkisi, herkes tarafından kabul edilen bir konudur. Müzakerelerde bir başarı elde edeb,ld,ysek, bu tüm milletimizin başarısıdır ve bizler milletimizin vekilleri olarak mzakerelere katılıyoruz" dedi..

Kerry ile ikili görüşme için, Zarif Viyana’ya gitti

 Öteyandan İran ve Amerika Dışişleri Bakanlarının ikili görüşmeleri AB temsilcisi Catherine Ashton’un da katılımı ile 14-15 Ekim tarihleri arası Viyana’da gerçekleşecek.

 İran Dışişleri Bakanı Mohammed Cavad Zarif bugün sabah erken saatlerde Tahran’ı Viyana’ya doğru terk etti.
 
Zarif’i Viyana ziyareti sırasında İran Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir heyet eşlik ediyorlar.

Görüşmeler bugün İran Dışişleri Bakanı yardımcıları Abbas Irakçi ve Mecit Tahti Ravançi’nin Amerika Dışişleri Bakanlığı Başkanvekili William Burns ve Dışişleri Bakanı yardımcısı Wendy Sherman arasındaki yapılacak olan görüşme ile başlayacak ve yarın ise İran ve ABD Dışişleri Bakanları Zarif ve Kerry nükleer müzakereler ile ilgili bir araya gelecekler, bu görüşmede AB temsilcisi Catherine Ashton da hazır bulunacak.

İran ve 5+1 Grubu İran’ın nükleer programı ile ilgili devam eden Nükleer Müzakereler’i sonuca ulaştırmak için 40 günlük bir süreleri vardır.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-10-2014 07:28 - 926 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım