Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ruhani Aliyev buluşması
İşbirliği anlaşmaları imzalandı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-11-2014 07:22 - 1158 Okunma

 
 Dost ve kardeş iki ülke: İran ve Azerbaycan

İki ülke arasında bilimden sanayiye, ekonomiden enerjiye birçok alanda işbirliği anlaşması imzalandı.



İran Cumhurbaşkanı Ruhani:

“İran ve Azerbaycan, iki bedende tek bir ruh gibidir. Üçüncü bir ülkenin ilişkilerimizde sorun yaratmak istemesine izin vermeyeceğiz”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev:

“İran ve Azerbaycan'ın dostluğu ebedidir. Hiçbir güç bu dostluğumuzu bozamaz”

BAKÜ – İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Azerbaycan ve İran'ın ortak inanç, tarih ve kültüre sahip olduklarını belirterek, “İran ve Azerbaycan, iki bedende tek bir ruh gibidir” dedi.

Ruhani, resmi temaslarda bulunduğu Bakü'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın toplantısı düzenledi.

İran ve Azerbaycan arasındaki iyi ilişkilerin çok daha ileri noktaya ulaştırılması gerektiğini belirten Ruhani, bu imkana ve güce sahip olunduğunu kaydetti.

İki ülkenin bilim, teknoloji, enerji, ticaret, ulaştırma başta olmak üzere diğer birçok alandaki işbirliğini daha da geliştirilmeye kararlı olduklarını vurgulayan Ruhani, ortak ve karşılıklı yatırım imkanlarından yararlanılması gerektiğini söyledi.

Azerbaycan ve İran arasında turizmin geliştirilmesinine önem verdiklerini dile getiren Ruhani, turizmin iki ülkenin ekonomisine, kültürüne, güvenliğine ve istikrarına katkı sunacağını bildirdi.

Ruhani, Azerbaycan ve İran'ın coğrafi konumlarından dolayı Umman Denizi ile Karadeniz arasında bir köprü ve koridor işlevi görebileceğini ifade etti.

Hazar'ı da dostluk ve barış denizi olarak tanımlayan Ruhani, kıyı ülkelerin yararına olacak şekilde Hazar Denizi'nin imkanlarından istifade edilebileceğini belirtti.




- “İran ve Azerbaycan samimi ve yakın işbirliği içindeler”

Hasan Ruhani, İran ve Azerbaycan'ın potansiyel ve imanlarını kendi halklarının yararları için kullanacak ortak irade ve kararlılığa sahip olduklarını dile getirdi.

Radikalizm ve terörizmin Orta Doğu bölgesindeki tehdit, tehlike ve yıkımlarına da dikkati çeken Ruhani, şunları söyledi:

“İran ve Azerbaycan, bölgenin güvenliği ve istikrarı için ortaklık ve işbirliği içindeler. Bölgede dostluk, barış ve istikrar istiyoruz bunun için de gerekli her türlü yardımı yapacağız. Azerbaycan ve İran, hep yakın ve samimi işbirliği içinde olmuşlar. Buradan açıkça ilan ediyoruz ki, üçüncü bir ülkenin ilişkilerimizde sorun yaratmak istemesine izin vermeyeceğiz. İran, bölge ülkeleri ve halklarıyla dostluk, kardeşlik, bir arada yaşama, barış ve birlik yolunu takip ediyor.”

Azerbaycan'ın, uluslararası arenada İran'ın nükleer enerji elde etme hakkını desteklemesini takdirle karşılayan Ruhani, İran'ın da uluslararası arenada Azerbaycan'ın hak ve hukukunu himaye ettiğini belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Aras Nehri'ni dostluk sınırı olarak tanımladı, iki millet arasında mesafe yaratacak bir sınırı da asla kabul etmeyeceklerini sözlerine ekledi.

- “Dostça ve kardeşçe ilişkilere sahibiz”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de İran ve Azerbaycan arasında dostça ve kardeşçe ilişkiler olduğunu söyledi.

Aliyev, kökleri tarihe dayanan dostluk ve kardeşliğin iki ülke arasındaki ilişkileri çok daha iyi noktaya taşıyacağına olan inancını dile getirdi.

“Azerbaycan, uluslararası camiada her zaman İran'ın yanındadır” diyen Aliyev, iki ülke arasındaki siyasi ve ticari ilişkilerin gelişmesinin bölgede istikrar ve barışa katı sunacağını kaydetti.

İlham Aliyev, “İran ve Azerbaycan'ın dostluğu ebedidir. Hiçbir güç bu dostluğumuzu bozamaz” diye konuştu.

Ruhani ve Aliyev'in huzurunda İran ve Azerbaycan arasında ekonomiden ticarete, bilimden teknolojiye birçok alanda işbirliğini öngören 9 mutabakat zaptı ve anlaşma imzalandı.

Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunuldu, ortak stratejiler üzerinde duruldu.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-11-2014 07:22 - 1158 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım