Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Rus Büyükelçisi konuştu
ABD gemisi için Montrö ihlal edildi
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-04-2014 11:29 - 1126 Okunma

 Ukrayna’daki krize yaklaşımı karşısında, “Türkiye’nin tutumuna saygı duyuyoruz” diyen Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Türkiye’nin Karadeniz’deki bir Amerikan gemisi için Montrö Anlaşması’nı ihlal ettiğini ifade etti.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Atılım Üniversitesi’nde ilki düzenlenen “Diplomasi saati” etkinliğine konuk oldu. “Kırım, Kırım’da referandum ve Rusya’nın görüşleri” üzerine açıklamalarda bulunan Karlov, soruları da yanıtladı. Karlov, özetle şu mesajları verdi:

“Ukrayna’da muhalefetin anlaşmaya göre talepleri karşılanmıştı ancak yetinmedi ve Yanukoviç’e karşı darbe yaptı. Rusya olarak şunu söyleyebiliriz, Yanukoviç görevi süresince çok yanlış yaptı ve Ukrayna’daki durumdan sorumludur. Ancak Ukrayna anayasasında seçilmiş devlet başkanını uzaklaştırmak sadece 3 sebeple mümkün. Birinci gerekçe kendisinin istifa yazısı, ikinci sebep devlet başkanının vefatı üçüncü ise yasal görevden uzaklaştırılma sebebinin başlatılması. Ukrayna’da üçüncü sebep kullanılmadı. Yanukoviç anayasaya aykırı bir şekilde iktidardan uzaklaştırıldı ve darbe gerçekleştirildi.

“TALEPLERİ GÖRMEZDEN GELDİ”

Ukrayna’daki olayların ardından Kırım dahil olmak üzere ülkenin doğu ve güney bölgelerinde Ukrayna’nın federasyon olması talepleri başladı. Talepler görmezlikten gelindi. Bu bölgelerde baskıları arttırmaya başladılar. Yeni koşullar kapsamında Kırım makamları halkına ‘Siz Ukrayna’da mı kalmak istiyorsunuz yoksa ayrılıp Rusya’ya mı katılmak istiyorsunuz’ sorusunu yönelttiler. Kırım tatarlarının yüzde 38’i referanduma katılmış değerlendirmemelerimize göre. Türk basınında yüzde bir gibi bir rakam yansıtıldı. Kendi haklarını korumak için halk doğuda mücadeleye devam ediyor. Rusya federasyonu olarak, Ukrayna’yı parçalamak istemiyoruz. Kiev’deki makamlar bu talepleri duysunlar. Kiev kendi halkının tapelerini duyarsa eminim ki Ukrayna şuanda olan sınırları içinde kalmaya devam edecektir.

TÜRKİYE’NİN TUTUMUNA SAYGI DUYUYORUZ

Ukrayna krizindeki pozisyonu itibarıyla Türkiye, NATO ve AB ülkelerine benzeyen ortak bir tutum benimsedi. Türkiye’nin bu tutumuna da diğer tutumlarına olduğu gibi saygı duyuyoruz. Konulardaki farklılıklarımız, başta ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesine olumsuz katkı yaratmıyor.

Karadeniz’de bulunan bir Amerikan askeri gemisi söz konusu. Montrö sözleşmesine göre Karadeniz kıyısı ülkesi olmayan askeri gemiler sadece belli süre zarfında Karadeniz’de kalabilirler. Bu kural bu defa ihlal edildi.

KUŞKU VE ENDİŞE DUYUYORUZ

ABD’nin Balkanlar’daki NATO üstlerine takviye yapması konusunda tepkimiz olumsuzdur. Biliyoruz ki NATO’nun bazı birliklerinde güç artırımı söz konusu oldu. Hava kuvvetlerinde Polonya’ya bazı uçaklar gönderildi. Kuşku ve endişe duyuyoruz. Çünkü sınırlarımıza yakın. Ulusal menfaatlerimizin zedelenmesine yol açmayacağız ve yapılabilecekleri düşüneceğiz. Rusya NATO arasında uzlaşmazlıklar varsa masada görüşelim NATO tam tersi olarak diyalogları dondurdu. Artık diplomatlarımız Brüksel’de NATO’nun merkezine giremiyor.”
 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-04-2014 11:29 - 1126 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım