Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Rusya: Esat'la İlgili Haberler Bizi Şaşırtıyor
Batı kimin gidip kimin kalacağına neden karar veriyor?
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
04-07-2012 17:46 - 1324 Okunma

 Batının, Suriye’de yaşanan krizi çözüme bağlamanın umulmadık bir yolunu buldu. Batı ülkelerinin Rusya’yı Suriye cumhurbaşkanına politik sığınak vermeye ikna etme çabalarında bulundukları haberleri yayılmaya başladı. Rus diplomatik kaynaklar ise bir bu tür haberleri yalanladı.

Aynı kaynaklar yayılan haberlerde Rusya’nın Beşar Esad’a sığınma ve Esad’ın tüm parasını Rusya ‘ya transfer ettiği iddialarını ortaya attı ancak Rusya bu tür haberlerin propagandadan ibaret uydurma olduğunu söyledi.

 Bu arada Beşar, Esad Türk “Cumhuriyet” gazetesine verdiği demeçte, istifasının Suriye’deki krizin tümüyle çözüme kavuşmasına yol açacağından emin olsaydı biran önce istifa edeceğini söyledi. Ayrıca istifa etmesi sorununun yalnızca Suriye halkı tarafından çözülmesi gereken bir sorun olduğunu kaydetti.

Batı’nın Suriye cumhurbaşkanına siyasi sığınma verilmesi için çabalar gösterdiği haberleri, Rusya’nın Tunus eski Büyükelçisi Aleksey Podserob’i de şaşkına çevirmiş.

Aleksey Podserob konuyla ilgili şunlar söyledi: Bir politikacıya siyasi sığınma talebi üzerine verilir. Bildiğim kadarıyla Beşar Esad Rusya’ya siyasi sığınma talebinde bulunmamış.
Niçin Batı, şu veya bu rejimin yasal olup olmadığını karar verme hakkını kendinde görüyor? Sorusu ortaya çıkıyor. İlk başta Miloşeviç rejiminin yasal olmadığı söylendiğinde hükümet Miloşeviç’e devredildi. Batı, Saddam Hüseyin rejiminin, daha sonra Muammer Kaddafi rejiminin yasal olmadığı sonucuna vardı. Saddam Hüseyin devrilip asılarak idam edildi. Devrilmiş Muammer Kaddafi hunharca öldürüldü. Şimdi Beşar Esad rejiminin yasal olmadığı öne sürüldü. Oysa bu tür davranışlar devletlerarası hukuk kurallarını ihlalidir.

Çağdaş Ortadoğu’yu İnceleme Merkezi görevlisi Gumer İsayev, fiilen enformasyon savaşının yapıldığını kaydederek şunları söyledi:

Vaktiyle Muammer Kaddafi, Hüsnü Mübarek’in güya Belarus,Venezüela, Suudi Arabistan’dan siyasi sığınma istedikleri haberleri veriliyordu. Günümüzde Suriye cumhurbaşkanı Esad’ın ailesiyle birlikte Moskova’ya gitmesi konusunda belli düzeyde görüşmeleri yapıldığı iddia ediliyor. Batı’nın, Esad’ın ülkesinden gitmeye hazır olduğuna kamuoyunu inandırmakla Suriye ve dışında belli bir hava yaratmak çabasında olduğu ortada.

İç savaşı yaşayan Suriye’de durum karmaşıktır. Fakat iktidar için durumun haddinden fazla zorlaştığı söylenemez. Bu durum gözle görülür bir şekilde ortada gelecekte de durumun bundan farklı olacağı da şüpheli.

Suriye liderinin geleceği, Rusya ile Batı arasındaki ciddi bir anlaşmazlık konusu oldu. Suriye’ye ilişkin Cenevr’deki uluslararası konferanstan sonra açıklamada bulunan Birleşik Amerika ve Fransa Dışişleri bakanları, Beşar Esad’ın istifa etmesi gerekeceğini iddia etti. Oysaki Moskova’nın çabaları sayesinde konferansın sonuç belgesinde Esad’ın sözü yoktu. Sadece Suriye’nin politik yapısının halkı tarafından belli edilmesi gerektiği doğrulandı.

Gerçi Amerikan Dışişleri Bakanlığı bunu kendine göre yorumladı. Resmi sözcüsü Viktoriya Nuland ‘ın söylediğine göre, Suriye halkının Esad’ın iktidarda kalmasına imkân vermesine şans yok diyor.    Siyasi gözlemciler, Amerikalıların Suriye halkının neyi istemesi ve neyi istememesi gerektiğini herhalde iyi biliyor diyor. (RH)

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
04-07-2012 17:46 - 1324 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
08-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım