Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Rusya ile İran arasında milyarlık anlaşma
İran'la 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer görüşmeler devam ederken, Rusya İran'la milyarlarca dolarlık bir anlaşmaya imza atmak üzere.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-07-2015 09:14 - 583 Okunma
Rusya'nın Ufa kentindeki Şanghay İşbirliği Teşkilatı (ŞİT) zirvesi sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Teşkilat'ın sadece gözlemci üyesi olan İran'ın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yapacağı görüşme merakla bekleniyor. Hakkında yaptırım kararı alınmış olan devletler Şanghay Beşlisi'ne alınmadığı için İran'ın tam üyelik girişimleri sonuçsuz kalmıştı.
 
Rusya ile İran arasında gizli tutulmaya çalışılan mal mübadelesinin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Basında yer alan haberlere göre İran Rusya'dan 20 milyar dolarlık petrol karşılığında S-300 tipi hava savunma füzesi alacak.
 
İran'dan Rus petrolü
 
İran Petrol Bakanı Bican Zengene resmi İran haber ajansına yaptığı açıklamada, konuyu haziran ayında Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak ile görüştüklerini söyledi. Rus medyasında çıkan haberlerde, İran'ın Rusya'ya günde 500 bin varil yüksek kaliteli ham petrol satacağı ve karşılığında da çelik, buğday ve petrol türevleri ithal edeceği belirtiliyor.
 
Uzmanlar tarafından, Rusya'nın takastan kârlı çıkarak Orta Asya bölgesindeki piyasa hakimiyetini daha da arttırabileceği belirtiliyor.
 
Çin ve Hindistan gibi ithalatçı ülkeler Rus petrolünü Rusya üzerinden değil de doğrudan İran'dan almış olacak.
 
ABD ve Avrupa Birliği (AB) yaptırımlar kalkmadan petrol ticareti yapılamayacağı gerekçesiyle Rusya ile İran arasında varılan anlaşmayı eleştiriyor. AB, Kırım'ı ilhak etmesinden sonra Rusya'ya da yaptırım uygulamaya başlamıştı. Aynı zamanda AB Komisyonu'na da danışmanlık yapan ekonomist Mehrdad Emadi yaptırım kapsamına girmeyen ticari mallar söz konusu olduğu müddetçe Rusya ile İran arasında varılan anlaşmanın yaptırımların ihlali anlamına gelmeyeceğini söyledi. Emadi, Rusya'nın doğrudan İran petrolü ithal etmesinin mümkün olduğunu belirtti.
 
S-300 sadece savunma silahı mı?
 
Eski Rus iç istihbarat teşkilatı başkanı Nikolay Platonoviç Patruşev ham petrol karşılığında İran'a verilecek olan hava savunma sistemlerinin saldırı değil savunma silahı olduğunu ve İran'ın başka ülkelere zarar verme gücü olmayan bu sistemleri sadece kendi güvenliğini korumak için kullanabileceğini söyledi.
 
Rus savunma uzmanı Pavel Felgenhauer ise S-300 tipi hava savunma sistemlerinin İran'a verilmesinin Birleşmiş Milletler'in yaptırım kararlarına aykırı olduğu görüşünde. Felgenhauer aynı zamanda saldırı amacıyla da kullanılabilecek olan S-300'lerin 150 kilometrelik menziliyle düşman uçak, gemi ve kara hedeflerini de vurabileceğini ifade etti.
 
Rus uzman S-300'lerin Hürmüz Boğazı'nda konuşlandırılması durumunda İran'ın Basra Körfezi'ndeki pozisyonunun güçleneceğini sözlerine ekledi.
 
2014 yılında, bütün dünyada tüketilen petrolün yüzde 40'ı petrol ticaretinin en önemli ‘iğne deliği' konumundaki Hürmüz Boğazı'ndan geçmişti.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-07-2015 09:14 - 583 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
06-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım