Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Srebrenitsa'da yeni provakasyon
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-05-2013 15:23 - 791 Okunma

Srebrenitsa Katliamı'nda ölen Müslüman Boşnakların yattığı Potoçari Anıt Mezarlığı'n yanına kilise inşa edilmesi, büyük tepki çekti. Ancak yine de inşaata devam ediliyor.

Korkunç bir katliamın yaşandığı Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da ezan sesleri duyuluyor... Burada 1995 yılının temmuz ayında Sırp askerleri tarafından yaklaşık binlerce Müslüman Boşnak öldürülüp toplu mezara gömülmüştü. Ölenlerin kimliklerinin belirlenmesini zorlaştırmak için de mezarlar buldozerlerle alt üst edilmişti. Kimlikleri güçlükle tespit edilebilen 6 bin Boşnak ise bugün Potoçari Anıt Mezarlığı’nda yatıyor. Ancak bu mezarlığın yakınlarından, yakında çan sesleri duyulacak. Zira geçen yıl, anıt mezarlıktan taş atımlık uzaklıkta bir Sırp Ortodoks Kilisesi inşa edilmeye başlandı. Kaba inşaatın üzerinde de Sırp bayrağı dalgalanıyor.

"Bu bir provokasyondur"

Katliamda hem kocasını hem de oğlunu kaybeden Fadila Efendiç, öfke içinde şunları kaydediyor: "Bu kilise bir ibadet yeri olamaz. Bu kilise bir provakasyondur. Toplu mezarın bitişiğinde bir kilise korkunç bir düşünce. Bu konu siyasileştirildi. Çünkü gerçekten kilise isteyen, gerçekten ibadet etmek isteyen kişi, bu kiliseyi Ortodoksların yaşadığı bir yere kurar. Ama bu köyde Müslümanlar yaşıyor. O nedenle bunun ibadetle bir ilgisi yok, bu bir provakasyondur."

Fadila Efendiç bundan 11 yıl önce Srebrenitsa’ya geri dönmüş ve şimdi, Potoçari Anıt Mezarlığı’ndaki çiçek satan dükkanda çalışıyor. Katliamda ölen kocası ve oğlundan geriye kalanları, o dönem sadece 19 yaşında olan Efendiç, hâlâ aramaya devam ediyor.

'Srebrenitsa Anneleri' adlı derneğin çalışanlarından Münire Subasiç de bu gelişmeden duyduğu rahatsızlığı şöyle dile getiriyor: "İnsanların kiliseye karşı olduğumuzu düşünmelerini istemiyoruz. Hayır. Ama bu, bir inanç odaklı değil, nispet odaklı bir kilise. Çünkü Müslümanların toplu mezarının bitişine yapılıyor. Orada benim oğlumun kemikleri yatıyor."

 Srebrenitsa Belediyesi, anıt mezarlığın bitişiğindeki kilise inşaatını yasaklamış ve kilisenin yapılabileceği alternatif başka bir mekan sunmuştu. ABD Büyükelçiliği ve AB’nin en üst düzey temsilcileri de inşaat planlarını eleştirdi. Ancak Srebrenitsa’nın bir bölümünden sorumlu Sırp yönetim ise kilise inşaatına onay verdi. O nedenle tartışmalı kilise inşaatına devam ediliyor.

Ancak bölgede yaşayan Bosnalı Sıpların bir kısmı da bu inşaata tepki gösteriyor. Bunlardan biri olan Lepa Stoyanoviç, "Buraya ne cami ne de kilise yapılmalı, buraya çocuklarımızın çalışabileceği fabrikalar kurulmalı" diye konuşuyor. Stoyanoviç de savaşta oğlunu kaybetmiş bir Bosnalı Sırp ve bir daha iki halk arasında gerginlik yaşanmasını istemiyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-05-2013 15:23 - 791 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
30-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım