Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriye Barış Görüşmelerine Hazır
Beşar Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban, Suriye hükümetinin BM gözetimindeki müzakerelere katılmaya hazır olduğunu açıkladı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-12-2015 11:36 - 1492 Okunma

Suriye Barış Görüşmelerine Hazır

Beşar Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban, Suriye hükümetinin BM gözetimindeki müzakerelere katılmaya hazır olduğunu açıkladı.

Viyana Grubu'nun Suriye'de siyasi çözüme ilişkin yol haritası açıklamasına Şam yönetiminden ilk yanıt geldi.

Lübnan kaynaklı El Meyadin'e konuşan Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban, BM'nin Suriye'ye ilişkin çıkardığı yol haritasını kabul ettiklerini ve müzakerelere katılacaklarını açıkladı.

Şaban, Batı'nın Cumhurbaşkanı Esad'a olan yaklaşımında, IŞİD tehdidi nedeniyle bir yumuşama sezdiklerini söyledi.

"Batı için geri çekilme kolay değil. İlk kez Suriye'de yenildiklerini kabul ettiler" diyen Şaban, Rusya'nın diplomatik çözüm arayan stratejisinin ise başarılı olduğunu belirtti.

Şu anda Şam yönetiminin daha iyi durumda olduğunu ve terörle mücadelede gerçek bir uluslararası ortaklık olduğunu söyleyen Şaban, bir yıl önce başlayan geri dönüşün şimdi tam bir çember oluşturduğunu kaydetti.

Şaban, Suudi Arabistan'da kurulan ve barış müzakerelerinde görev almak isteyen muhalif grubu ise reddetti. Şaban, "Bir parlamentosu ya da seçimleri olmayan bir ülkenin yardımıyla Suriye'ye "demokrasi" getireceğini söyleyen bir koalisyonun Batı tarafından desteklenmesinin utanç verici bulduğunu açıkladı.

ŞAM CENEVRE'YE HAZIR

Suriye krizinin çözümü için verilen çabalara müdahil olan Çin'in daveti üzerine ülkeye giden Suriye Dışişleri Bakanı Muallim de Suriyeli tarafları bir araya getiren görüşmelerin bir sonraki ayağına katılmaya hazır olduklarını söyledi.

Muallim, 22 Ocak'ta BM'nin İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde düzenlenecek Suriye görüşmelerine katılmaya hazır olduklarını söyledi. Davet üzerine Çin'in başkenti Pekin'e giden ve mevkidaşı Wang Yi ile görüşen Muallim, "Diyalogun ulusal birlik hükümeti kurulmasına yardımda başarılı olmasını umuyorum" dedi.

İkili görüşme sonrasındaki basın toplantısında konuşan Muallim, Wang'le görüşmesinde kullandığı ifadeleri şöyle aktardı: "Suriye'nin herhangi bir dış müdahale olmadan Suriye- Suriye diyaloguna katılmaya hazır olduğunu söyledim. Muhalefetin delegasyon listesini alır almaz bizim temsilcilerimiz de hazır olacak. Diyalogun ulusal birlik hükümeti kurulmasına yardımda başarılı olmasını umuyoruz. Birlik hükümeti yeni seçim kanunu içeren yeni bir anayasa oluşturulması için anayasal bir komite kuracak. Böylece milletvekili seçimleri 18 ay ya da daha kısa süre içinde düzenlenebilecek."

'ÇİN BÜYÜK ROL OYNUYOR'

Muallim, Çin'in Suriye krizinin siyasi çözüm sürecinin ilerletilmesinde ve terörle mücadelede oldukça önemli bir rol oynadığını belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Suriye hükümeti ve Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı savaşan muhalifleri Pekin'e davet edeceklerini açıklamıştı. Bakanlık önceki gün de Muallim'in ziyaret planını duyurmuştu.

BM Sözcüsü Rheal LeBlanc, görüşmelerin bir sonraki ayağının, BM'nin İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde düzenleneceğini açıklamıştı.

Sputnik'e konuşan Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı George Sabra, "BM müzakere tarihi olarak 22 Ocak 2016'yı işaret etti" demiş, müzakerelere hangi grupların katılacağına dair bilgi vermemişti.

 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-12-2015 11:36 - 1492 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
09-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım