Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar el Esed: "İsrail Suriye Ordusunun Gücünü Baltalamaya Çalıştı"
ŞAM – Cumhurbaşkanı Beşşar el Esad Amerikan Foreign Affairs Dergisiyle yaptığı röportajında; Suriye ordusunun her zaman girmek istediği her bölgeye kesinlikle girmeyi başardığını ancak, Suriye ordusunun her zaman ve her yerde bulunmasının mümkün olmadığına dikkat çekti.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-01-2015 08:10 - 650 Okunma
Suriye’nin son iki yıl içinde olumlu yönde bir nevi ilerleme kaydettiğini ifade eden el Esad; fakat savaşın iyi yönde gidip gitmediği konusunda tüm savaşların yıkım ve kayıplara yol açtığına işaret etti.
 
El Esad Suriye’ye yönelik savaşta elde edilen kazancın ise; Suriye halkının teröristleri reddetmesiyle birlikte hükümeti ve ordusuna desteğini pekiştirmesi olduğunu ifade etti.
 
İsrail’in mevcut süreç içinde Suriye’deki gerçek ajandasına ilişkin soruya cevabında ise el Esad; İsrail’in Suriye’deki silahlı cemaatlere destek sunduğuna dikkat çekti.
 
El Esad İsrail’in silahlı cemaatlere açık ve net bir şekilde destek sunduğunu belirtti. Suriye’nin her hangi bir bölgede ilerleme kaydetmesinin her defasında İsrail’in Suriye ordusunun etki ve faaliyetini zayıflatmaya çalıştığına dikkat çeken el Esad; bunun da gayet açık ve net olduğunu söyledi.
 
El Esad dolaysıyla Suriyelilerin ‘Kaide terör örgütünün hava gücüne sahip olmadığı’ söylemlerine inanmadıklarını; çünkü Kaide Örgütünün İsrail hava kuvvetlerinde gücü olduğunu belirtti.
 
Röportajın Tam Metni:
 
Birinci Soru: 
 
Başlamasının üzerinden yaklaşık 4 yıl geçen ve sizin istatistiklerini bildiğiniz savaşla ilgili sorunuzdan başlamak istiyorum.Birleşmiş Milletlere göre 200 binden fazla insan öldü, bir milyon insan yaralandı 3 milyondan fazla insan da ülke dışına kaçtı. Bu savaşın sonsuza dek sürmesi mümkün değil. Bu savaşın sonunu nasıl görüyorsunuz?
 
Cumhurbaşkanı Esad: Dünyanın neresinde olursa olsun geçmişte olan her savaş siyasi çözümle biter çünkü aynı savaş çözüm değildir. Farz edelim ki savaş politikanın edatlarından bir tanesi, böyledir de ancak sonu her zaman siyasi çözüme varmaktır. Biz böyle görüyoruz. Geniş başlığı da budur.
 
İkinci Soru:
 
Bu savaşın askeri yolla biteceğini zannediyor musunuz?
 
Cumhurbaşkanı Esad: Hayır, her savaş siyasi çözümle biter.
 
Üçüncü Soru:
 
Bir insan yaklaşık olarak diyebilir. Ülkeniz şu anda 3 küçük devletçiğe doğru büyük ölçüde bölünmüş durumda. Biri hükümetin diğeri IŞİD ve Nusra Cephesi üçüncüsü ise daha fazla ılıman olan Kürt ve Sünnilerin hegemonyası altında. Suriye’yi nasıl birleştireceksiniz?
 
Cumhurbaşkanı Esad: İlk önce bu portre net değildir. Bu bölgelerde yaşayan insanlardan söz etmezsen devletçiklerden söz edemezsin. Suriye halkı halen Suriye’nin birliğinden yana olup hükümetini şimdiye kadar desteklemektedir. Sözünü ettiğin gruplar ise bazı bölgeleri ellerinde tutmakta lakin bir mekandan başka bir mekana intikal etmekte olup istikrarlı değildir. Muhtelif güçleri birbirinden ayıran açık hatlar yoktur.
 
Bazı zamanlarda ise birbirine girmiş durumdadır. Lakin temel dava, siyasi olsun olmasın devleti halen destekleyenlerle ilgilidir. Devleti Suriye’nin birliğini temsil eden gibi destekliyorlar. Devleti desteklemelerinden kastım budur. Suriye’nin birliğine inanan bir Suriye halkı var olduğu sürece herhangi bir hükümet veya yetkili Suriye’yi birleştirebilir. Tersi de böyledir. Eğer halk iki, üç veya daha fazla kitleye bölünmüş olsaydı bu ülkeyi hiç kimse birleştiremez. Biz olaya bu yönde bakıyoruz.
 
Dördüncü Soru:
 
Sünniler ve Kürtlerin birlik içerisinde olan bir Suriye’ye halen inanıyorlar mı?
 
Cumhurbaşkanı Esad: Şu anda Şam’da yürürsen ırk, din veya taife olsun Suriye toplumunun bütün renklerini görebilirsin. Hepsi birlikte yaşıyorlar. Suriye’deki bölünmeler ırk veya etnik temellere dayanmıyor. Hatta Kürt bölgelerinde de söz ettiğin muhtelif renkler bulunmaktadır. Kürtlerden ziyade Arap bulunmaktadır. Öyleyse durum ırk veya dinle bağlantılı değildir bilakis muayyen bölgelerde grupların askeri yönden hakimiyeti altına almasıyla ilgilidir.
 
A.A. – S.Ş. – R.H.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-01-2015 08:10 - 650 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
08-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım