Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriye Devlet Başkanı'ndan önemli mesajlar
Esad Kadir Gecesinde İftar Yemeğine Katıldı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
05-08-2013 11:16 - 811 Okunma

  Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar el-Esad dün; mübarek Kadir Gecesi akşamında siyasi partiler, güçler, sendikalar, birlikler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra politikacılar, bağımsız şahsiyetler, Hıristiyan ve Müslüman din adamlarının katılımıyla iftar yemeğine katıldı.

l Esad iftar yemeğinde yaptığı konuşmada; özellikle hayır ve hoşgörü ayı Ramazan’da ahlak ve sevgi değerlerinin toplum içinde yayılması önemini vurguladı. El-Esad; ne kadar büyürse büyüsün meydan okumalara karşı daha büyük bir azim ve kararlıkla birlikte karşı koyma ahdinde ve bu ahdi yinelemek üzere bir araya gelmekten mutlu olduğunu dile getirdi.

Esad; vatan onurunu yüceltmek ve hak sesini yükseltmek için canlarını feda edenlerin var olduğunu hatırlamakla birlikte en değerli fertlerini vata uğruna kaybeden ailelerle dayanışmak için bir araya geldiklerini ifade etti. İhtiyaç ve gereksinim sahipleriyle de dayanışma amacıyla bir araya geldiklerini belirten el-Esad; terör eylemleri neticesinde çok sayıda ailenin yaşadığı acılara işaret ederek bu ailelerin sabır ve imanla hayatın birikimlerine ve acılarına karşı koyduklarını söyledi.

Vatanın kesinlikle acı ve zor günlerinde evlatlarından vazgeçmeyeceğini belirten Esad; tam aksine maddi ve manevi olarak onların yanında olduğunu ifade etmek için bir araya geldiklerini ekledi.

Esad; Ramazan ayının kutlama ayı olmadığını, koşulların da kutlamalar için uygun olmadığına işaret ederken, Suriye'de her vatandaşın yaşanan durumlardan dolayı acı ve hüzün yaşadığını söyledi. Ramazan ayının, kimilerinin yaptığı gibi kutlamalar ayı değil de ibadet ve ruhu arındırma ayı olduğuna dikkat çeken el-Esad; bu ayda insanlık değerleri, hoşgörü ve sevgi değerlerini pekiştirmenin ayı olduğunu belirtti. El-Esad Ramazan ayında kaybedilen değerlerin geri alınması, zor durumda olanlara yardım etme öneminin altını çizdi.

Ramazan ayının başka bir değişle ruh ve cesedi reforma etme ayı olduğuna dikkat çeken el-Esad; ruh ve cesedin fert ve topluma benzediğini, dolayısıyla birini onarmadan diğerini onarmanın mümkün olmadığına dikkat çekti. El-Esad bu onarımın yapılması için de diyalogun kaçınılmaz olduğunu ifade ederken, diyalogun da başarılı olması için mutlaka açık, dürüst ve şeffaf olması öneminin altını çizdi.

Tüm İltifatlardan Uzak Açık Bir Diyaloga İhtiyacımız Var

Semavi dinlerin pekiştirdiği dürüstlük ve şeffaflığa özellikle bu süreç içinde büyük bir ihtiyacın olduğuna işaret eden el-Esad; yurt içinde yaşanan durumlar ve nedenlerine ilaveten öne sürülen çözümlerden söz edilmesi halinde açık, şeffaf ve dürüst bir diyaloga büyük bir ihtiyaç duyulduğunu belirtti. El-Esad bu diyalogun tüm iltifatlardan uzak olması gereğine dikkat çekerken, iltifatların bu süreç içinde etrafında ne olup bittiğini görmek istemediği için başını kuma gömen deve kuşuna benzediğini söyledi. -Esad; bu süreç içinde toplum açısından başını kuma gömmek de, vatanı kumlara gömmek anlamına geldiğinin altını çizdi.

Dolayısıyla alışılageldiği gibi tamamen mutlak bir şaffafiyetle konuştuğunu belirten Esad; şeffaflık ve açıklığın bugün daha öncesine nazaran çok daha kolay olduğunu söyledi. Esad bundan iki yıldan fazla bir süre önce açık ve dürüst konuşmanın daha zor olduğuna işaret ederken, o zamanlarda Suriye'ye karşı saldırının çok büyük olmasının yanında aldatma, dezenformasyon ve kandırmacanın çok daha büyük olduğunu belirtti. -Esad o süreçte çok sayıda Suriyelinin aldatıldığını ve olanların tuzağına düştüklerini söyledi. O süreçte ‘dış komplo ve müdahaleden’ söz edildiğinde bir çok insanın buna inanmadığını ve alay ettiğini, ‘her bir şey olduğunda dışarıya bağlıyor ve asılsız mazeretler uyduruyorsunuz’ dediklerini hatırlattı. Günümüzde ise bunun aksi olduğunu, aynı insanların ‘dış komplo var’ dediklerine dikkat çeken -Esad; “bizler de bu komplonun yurtiçi nedenleri var’ diyoruz” şeklinde konuştu.

Sahnenin üç boyutlu olarak görünmesi için tek gözle değil de çift gözle bakmak gerektiğini belirten Esad; Suriye'nin tanık olduğu krizle bağlantılı çok şeyden söz etmenin mümkün olduğunu ifade etti. -Esad fakat; kendisinin her daim gerek direk kulağına gelen gerekse ikinci bir ağızdan ya da muhtelif şekillerde kendisine iletilen kamuoyu sorularından hareket ettiğini belirtti.

Tüm bu soruları da krizin başından beri sorulan bir soruyla özetlemenin mümkün olduğuna işaret eden Esad; bu sorunun ‘kriz ne zaman sona erecek?’ olduğunu söyledi. Esad bu sorunun cevabı için de her şeyden önce bu krizi kimin sonlandırabileceğini belirlemek, sonlandırılmasın kimin sorumlu olduğunu ve bunu nasıl yapacağını bilmek gerektiğini ifade ederken ancak o zaman ‘ne zaman’ sorusunun cevabı geleceğine dikkat çekti. Vatan Evlatlarından Başka Hiç Kimse Krizi Sonlandıramaz

Konuşmasına devam eden el-Esad; “Mantıklı düşünmek gerekirse, kiriz sonlandıracak olan biz Suriyelileriz. Bizzat kendi elleriyle bu vatan evlatlarından başka bu krizi hiç kimse sonlandıramaz. Dış etkenlerin güçlü ve etkin olduğu doğrudur, günümüzde de bu geçeği hiç kimse inkâr edemez, fakat dış faktörler ne kadar güçlü olursa olsun, yardımcı ve engelleyici bir faktördür. Çözümü hızlandırır, ya da engeller ve krizi uzatır. Bu dış faktör de daha önce bir çok kez söz ettiğimiz gibi Suriye'de mevcut dış boşluklara dayanmaktadır..” şeklinde konuştu.

Esad; “Şu an yabancılarla konuşuyor olsaydık, onlarca devletten Suriye'ye gelen sayısız teröristlerden genişçe ve ayrıntılarla söz ederdik. Batılı, bölgesel ve Arap devletlerin rolleri hakkında da ayrıntılar verirdik. Fakat bizler şimdi ayı toplumun evlatlarıyla konuşuyoruz. Tüm dış faktörleri bir kenara bırakıp, para için öldüren terörist, hırsız ve kiralıkların var olduğunu, Suriyeli radikallerin mevcut olduğunu söylememiz bu bir dış üretim midir? Hayır, bu Suriye toplumunun ürünüdür. Bu nokta çerçevesinde şeffaf ve açık olmamız gerekiyor. Bu da Suriye'de bulunan boşluklardan biridir. Öyle ki Suriye toplumu içinde bunlar olmasaydı, diğerleri dışarıdan gelmezdi..” şeklinde konuştu.

     Suriye hükümet ordusu ile muhalif güçler ve teröristler arasındaki çatışmalar sürüyor. Suriye Haber Ajansı'nın dün (4 Ağustos) yayınladığı habere göre, hükümet ordusunun teröristlere yönelik operasyonları ülkenin birçok bölgesinde devam ediyor.

     Öte yandan Şam FM Radyosu, muhalif güçlerin hükümet ordusuna düzenlediği saldırıda en az 5 askerin öldürüldüğünü ve onlarca sivilin yaralandığını bildirdi.

    Esad, dün yaptığı açıklamada, dışarıdan gelen tüm önerilere cevap vermeye hazır olduklarını, ancak bunun devlet egemenliği temelinde olacağını belirtti. Esad, tüm vatanaşlarına, gerçekçi ve şeffaf bir diyalog içine girerek yeniden huzur oluşturulması çağrısında bulundu.

    Beşar Esad, Suriye krizinin siyasi yolla çözülmesi gerektiğini yineledi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
05-08-2013 11:16 - 811 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım