Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriye Konusundaki Duruşumuz İlişkimizi Bozmamalı
Türkiye ve İran her alanda daha sıkı işbirliği yapmalı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-08-2012 11:41 - 875 Okunma

 

  Türkiye'nin Tahran Büyükelçisini kabul eden İran İslam Cumhuriyeti Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani, ''İran ve Türkiye'nin, bölgede barış ve ilerleme seviyesini artırmak için kaynaklarından istifade etmesi zaruridir'' dedi.

  İran ve Türkiye'nin her alanda işbirliği yapmasının bölge ve İslam aleminin güvenliği, barışı ve kalkınması için zorunlu olduğunu söyledi.

Düzenin Yararını Teşhis Konseyi'nin resmi internet sayfasında yer alan habere göre, Ayetullah Rafsancani, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım ile görüşmesinde, ikili ilişkiler ve bölgesel konularda değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ve İran ilişkilerini ''köklü ve tarihi'' olarak değerlendiren Rafsancani, iki ülke arasındaki işbirliğinin son yıllarda arttığına dikkati çekti.

Rafsancani, bölgedeki halk hareketleri ve devrimlerin hızının özellikle İran ve Türkiye'nin işbirliğini geçmişe göre daha zorunlu kıldığını belirtti.

''Türkiye'nin son birkaç yıldır İsrail karşısındaki tutumunun bölge ülkeleri arasında işbirliği için uygun zemin hazırladığını, işgalci İsrail'e karşı direniş hattını koruduğunu'' kaydeden Rafsancani, şöyle devam etti:

''İran ve Türkiye, bölgesel işbirliklerinin iki önemli merkezidir. Suriye'deki olaylar yüzünden bunun zarar görmesi, siyonist rejimin kötü hedeflerinin lehine ve Müslüman Filistinlilerin haklarının zararına sonuçlanabilir'' ifadesini kullandı.

Suriye'deki olaylara ve yabancı müdahalelere de değinen Rafsancani, ''Halk kendi kaderini tayin edecek'' dedi.

İran, Türkiye ve Suriye'nin oluşturduğu üçlünün geçmişte Irak'taki gelişmelerle ilgili işbirliği yaptığını hatırlatan Rafsancani, ''Son dönemlere kadar İran, Türkiye ve Suriye bölgesel konularda etkili işbirliği yapıyordu. Ancak bugün Türkiye ve İran'ın, Suriye konusundaki farklı tutumu, ikili işbirliğine zarar vermemeli'' diye konuştu.

Ayetullah Rafsancani, ''İran ve Türkiye'nin, bölgede ve İslam dünyasında barış, emniyet ve ilerleme seviyesini artırmak için imkan ve kaynaklarından istifade etmesi zaruridir'' diye konuştu.

Tahran ve Ankara'nın fikir teatisi ve müzakerelerde bulunmasının iki ülke arasındaki işbirliği ve ilişkilerin geliştirilmesinde önemli olduğunu vurgulayan Rafsancani, iki ülkeyi birbirine yaklaştıran hedeflerin korunması, bölgesel gelişmelerin de stratejik ilişkilere zarara vermemesi temennisinde bulundu.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım da iki ülke ilişkilerinin tarihinin, köklü ve yakın olduğuna dikkati çekti ve bölgesel konularda görüş farklılığının da doğal olduğunu söyledi.

Yardım, görüş farklılıklarının azaltılmasının iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmeye yönelik yeni yolların bulunmasında ve müzakerelere devam edilmesinde önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin, Suriye'de akan kanın durması ve barışın sağlanmasını istediğini belirten Yardım, Suriye'nin geleceğinin bu ülke halkının elinde olduğunu vurguladı.

Suriye halkının haklarının tahakkuku, kendi geleceği ve kaderini belirleme taleplerinin gerekliliğine değinen Yardım, ''Türkiye ve İran, iki ana aktör olarak bu konuda önemli rol oynayabilir'' dedi.

Terörizmin bölgedeki sorunlardan biri olduğunu, Türkiye ve İran'ın da bundan dolayı acı çektiğini belirten Yardım, ''Bölgesel gelişmeler ve sınır olayları, terörizmle mücadelede Ankara ve Tahran arasındaki işbirliğini daha da zorunlu kılmıştır'' diye konuştu.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-08-2012 11:41 - 875 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
02-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım