Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriye Muhalefeti Terör Örgütüne Dönüşüyor
Hedeflerinde sivil uçaklar var
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-09-2012 10:03 - 1024 Okunma

 

Rusya, Özgür Suriye Ordusu’nun liderleri üzerinde etkiye sahip olan ülkelere bu yapılanmanın uluslararası terör yöntemlerine başvurmasına izin vermemeleri çağrısında bulundu. Bu çağrı, Özgür Suriye Ordusu’nun Şam ve Halep uluslararası havaalanlarını askeri hedefler olarak değerlendirdiği açıklamasının ardından yapıldı. Militanlar sivil havayolları şirketlerinin buralara yapılan uçuşları durdurmasını istediler. Bu talebin yerine getirilmemesi halinde yolcu uçaklarını düşürmek niyetindeler.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın özel açıklamasında ‘Böyle tehditleri kesinlikle kabul edilemez buluyoruz. Ahlaki ve hukuki bakımdan bu açıklamalar muhaliflerin ardında El Kaide’nin işlediği suçlardan farklı olmayan hareketler bulunan ‘kırmızı çizgi’ye kritik yakınlaşması anlamına geliyor’ deniyor. Rus diplomatlarına göre Özgür Suriye Ordusu’nun son açıklaması ‘terörün faaliyetlerinin asıl yöntemlerinden birine dönüştüğünü’ gösteriyor.
 
‘Rusya’nın Sesi’ Jeopolitik Sorunlar Akademisi Başkan Yardımcısı Konstantin Sivkov’dan isyancıların sivil uçakları düşürme tehditleri konusunda yorumlarını istedi: ‘Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması kesinlikle doğru. Eklenebilecek tek şey var: Özgür Suriye Ordusu çoktandır fiilen El Kaide’nin şubesi haline gelmiştir. Ama Rus bakanlığı diplomatik kurallara uygun davranarak bunu çok yumuşak şekilde ifade ediyor. Bu arada isyancıların yaptıkları sivil uçakları düşürme tehditleri onların uluslararası terörist çetesine dönüşmüş olduklarını gösteriyor’.
 
Ama Suriyeli isyancıları böyle tehditler yapmaya iten şey nedir? Kendi açıklamalarında sivil havaalanlarının isyancıların askeri havalimanlarına başarılı saldırılarının ardından ülkenin ordusu tarafından kullanılmaya başlamış olduğunu iddia ediyorlar. Ama uzmanların bu konuda ciddi şüpheleri bulunuyor. Büyük bir ihtimalle söz konusu olan düzenli askeri birliklerle geniş çaplı çarpışmalardan gerilla taktiklerine kademeli geçiştir.
 
Suriyeli general Muhammed İsa’ya göre, ‘bu Özgür Suriye Ordusu’nun pratikte askeri gücünü kaybetmesinden ve şehirleri kontrol altına alamamasından kaynaklanıyor. Şam’da ve banliyölerinde geçen hafta şehrin doğu bölümlerindeki büyük temizlik harekatından sonra geriye küçük gerilim merkezleri kaldı. Şu an ordu sürekli yerini değiştiren az sayıdaki gruplar ile savaşmak zorunda kalıyor. Batı medya kuruluşları periyodik olarak isyancıların bir bölgeyi kontrol altına almayı başardıkları haberlerini yayınlıyor, ama bu bilgiler tamamen yalandır’.
 
Konstantin Sivkov da bu görüşü paylaşıyor: ‘İsyancılar şehirlerden atılmıştır. Şu an Batı basın yayın kurumlarında onların Halep’in önemli bir kısmını kontrol altında tuttuklarından bahsediliyor. Ama bu saçmalıktır, benim Halep’te arkadaşlarım var, onlar bu bilgileri yalanlıyorlar. Bu arada isyancılar kendilerini unutturmamak için uğraşıyorlar. Sivil uçakları düşürme tehditleri işte bu yüzden yapılıyor. Söz konusu olan isyancıların daha önce dayanabildikleri hiç de büyük olmayan toplumsal tabanı tamamen kaybetmiş olmalardır. Artık savaşacak kadar ne güçleri ne de kaynakları vardır. Ayrıca sivil uçakları düşürme tehditleri isyancıların onlara modern hava savunma füze sistemlerini teslim edebilecek gelişmiş ülkelerden güçlü askeri teknik destek aldıklarına işaret ediyor’.
 
Suriyeli uzlaşmaz muhalefetin gerçekten sivil uçakları düşüreceği ya da böyle açıklamalarla sadece tehdit ettiği sorusu şimdilik cevapsız kalıyor. Ancak böyle tehdit yapmak başlı başına başarısız bir adımdır. Bunun dile getirilmiş olması bile militanların muhtemel hareket rezervlerinin hemen hemen tükenmiş olduğunu gösteriyor. Genel duruma bakılacak olursa oyunun sonunun yakın olduğu anlaşılıyor. 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-09-2012 10:03 - 1024 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
27-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım