Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriye sınırında neler oluyor?
İsyan çıkardılar
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-05-2013 15:44 - 1241 Okunma


  Şanlıurfa’nın Akçakale Gümrük Kapısı’nda, Suriyeli göçmenler ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Gümrük kapısına gelen çok sayıda Suriyeli göçmen, Türkiye’ye geçiş yapmak istedi. Geçişlerin koordineli yapılmasını talep geden güvenlik güçleri ile göçmenler arasında çıkan tartışma kısa sürede taşların da kullanıldığı arbedeye dönüştü. Bu esnada gümrük kontrol kulübesinde belirsiz bir nedenle yangın çıktı. Daha sonra Suriye tarafından kim tarafından ateşlendiği belli olmayan mermiler sınırda bazı kişilere isabet etti. Olaylarda, Türk ve Suriyeli yaralıların olduğu öğrenildi. Kaymakam Eyüp Fırat ile Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan ve askeri yetkililer olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Olay yerinde çok sayıda güvenlik güçleri önlem aldı, giriş çıkışlar durduruldu.

Vali Celalettin Güvenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Olayda yaralananlardan bir kişinin hayati tehlikesi var. Olayın kim tarafından yapıldığını tespit etmeye çalışıyoruz” dedi.

Güvenlik önemleri alındı

Şanlıurfa’nın Akçakale Gümrük Kapısı’nda, Suriyeli göçmenler ile güvenlik güçleri arasında yaşanan arbede nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Gümrük kapısı ve çevresine şerit çeken güvenlik güçleri, bölgedeki vatandaşları uzaklaştırıyor. Zırhlı askeri araçların bulunduğu kapı ve çevresinde ambulanslar da bekletiliyor. Bazı askeri araçların yönlerini sınırın diğer tarafına çevirdiği gözlendi. Olayda yaralananlar Akçakale Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Bir polis memurunun durumunun ağır olduğu bildirildi. Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat, Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan ve bazı askeri yetkililer, yaralıları hastanede ziyaret etti ve Akçakale Gümrük Kapısı’na giderek bilgi aldı.

Pasaportsuz girmek istedi

Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan, Suriye sınırında yaşanan gerginliğe ilişkin, “Yaklaşık bin Suriyeli Akçakale Sınır Kapısı’ndan pasaportsuz girmek istedi ancak güvenlik güçleri bu duruma müsaade etmedi” dedi.

Ayhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, sınırdan geçmek isteyen Suriyelilere polisin müdahale ettiğini söyledi.

Güvenlik güçlerinin grubu geri gönderdiğini ancak gruptakilerin kapıya taşla saldırıya başladığını ifade eden Ayhan, şöyle konuştu: “Yaklaşık bin Suriyeli Akçakale Sınır Kapısı’ndan pasaportsuz girmek istedi ancak güvenlik güçleri bu duruma müsaade etmedi. Polisler onları geri gönderince, bizim gümrük kapısına doğru taşlı saldırıya başlamışlar. Ondan sonra bizim tampon bölgesinde bulunan kulübelerimizi yaktılar. Söndürdük. Olay yatıştı diye düşünerek geri çekildik. İdare binasına geldikten sonra baktık rastgele silah sıkmaya başladılar. İşin kötüsü bir polisimiz ağır yaralı. Onu Şanlıurfa’ya sevk ettik. Şimdi durum sakin ama ilçede bir tedirginlik var.”

1 polis şehit, 12 kişi yaralı

Şanlıurfa Sağlık Müdürü Erdoğan Duran, olayda 12 kişinin yaralandığını açıkladı. Duran, arbedede yaralanan ve durumu ağır olan 2 polisten 1’inin şehit olduğunu belirtti. Diğer yaralıların tedavisinin Akçakale’de sürdüğünü ifade eden Duran, şunları kaydetti: “Olayda 12 yaralı var. Bunlardan 7’si ateşli silahla, 5’i de arbedede yaralandı. Silahla yaralananlar arasında asker ile polis memurları bulunuyor. Yaralı 4 vatandaşın kimliğini henüz tespit edemedik.” Duran, ağır yaralanan polis memuru Ferhat Avcı’nın Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ameliyata alındığını, ancak kurtarılamayarak şehit olduğunu ifade etti.

Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, şunları söyledi:

Bugün saat 10 itibarıyla, kaçak yollarla sınırdan geçmek isteyenler, kaçakçılık yapmak isteyenler oldu. Karşı tarafta devlet olmadığı için, bu tarafı da öyle sanıyorlar. Memurlarımızın uyarısından sonra, taşlarla saldırmaya başlıyorlar, gümrük muhafaza kulübelerini yakıyorlar. Güvenlik güçleri, bu saldırıları geri püskürttükten sonra, sınırın karşı tarafından rastgele silah atışı yapıldı. 1 i ağır olmak üzere 3 polisimiz, 2 askerimiz ve birkaç vatandaşımız yaralandı. Ağır yaralanan polisimizi, Urfa’ya sevkettik. Şu anda durum sakin ama ilçemizde tedirginlik hakim.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-05-2013 15:44 - 1241 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
04-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım