Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriye'ye törer ihraç edenlere Rus uzmanlardan uyarı
Men dakka dukka
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-06-2013 08:25 - 958 Okunma

  Suriye Dostları’nın (düşmanları-İsrail'in dostları) daha açık ifadeyle Suriye’yi kan gönüle çeviren,çocukları kalkan olarak kullanan,baş kesen, kan için vahşilerin  dostlarının Katar’da düzenlenen yeni toplantısında, Suriye’den ve Katar’dan uzakta bulunan ülkelerin güvenlik güçlerini endişelenmeye zorladı. Sözde Suriye muhalefeti dostlarının bu ülkede savaşan silahlı gruplara ek silah ve finansal yardımı sağlamak kararı Orta Asya ülkelerinde alarma neden oldu.



Kırgızistan’da, Suriye savaşına gönderilmek üzere camilerde gençlerin toplatıldığı iddiaları üzerine devlet organları, din örgütlerinin faaliyetlerini kontrol etmeye başladı. Tacikistan’da da aynı önlemler alınıyor.

Orta Asya uzmanı Andrey Grozin konuyla ilgili Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte bu konuyla ilgili dikkat çekiçi yorumlarda bulundu.

Grozin: “Şu anda Suriye’de cihatçıların saflarında kaç Orta Asyalı militanın savaştığını söylemek zor. Tahminlere göre sayısı  yüzü geçmiyor. Arap ülkelerinden binlerce savaşçıyla kıyaslandığında çok küçük bir rakam. Ancak uluslararası terör şebekelerinin temsilcileri, bu bölge dâhil her yerde yeni savaşçıları toplamak için aktif bir şekilde çalışıyor. Suriye’de savaşçılar büyük problemlerle karşılaştı. Suriye ordusu, yabancı ülkelerden gelen paralı askerleri, yeni gruplar takviye edilmeden yok ediyor. Bu yüzden cihatçılar ve hamileri, hızlı bir şekilde kayıpları telafi etmek için yeni paralı askerleri tutmakta acele ediyor. Elbette hepsi Suriye ordusuyla çatışmalarda yok edilmeyecek. Sağ kurtulanlar, zengin bir terör deneyimleriyle memleketlerine dönecek. İnsansanları öldürerek para kazanmaya alışmış bu kişiler, huzurlu bir hayata dönmek isteyecekler mi? Şüpheli. Bu tür insanlar, ülkeleri için problem olacak.”

Şimdi Orta Asya hükümetleri vatandaşlarının paralı asker olarak toplanmasına karşı önlemler alıyor. Müslüman âlimler ise Suriye’de hükümete karşı silahlı mücadelenin cihat olmadığını, diğer ülke halklarını bağlamayan politik bir mücadele olduğunu anlatmaya çalışıyor.

Peki Orta Asya hükümetleri tehlikeyi abartmıyor mu? Çünkü Müslüman nüfusunun çoğunlukta olduğu diğer devletlerin, paralı asker arayışlarından rahatsız olmadıkları biliniyor.

Rus uzmanlardan  yorumcu Yevgeniy Yermolayev şunları söylüyor:

“Günümüzde, diğer ülkelerden paralı askerlerle takviye edilen ve son derece mobil olan cihatçı ordudan söz ediliyor. Bu ordu sadece kendi komutanlarının emirlerine uyuyor. Komutanlar ise kimin düşman kimin ise dost olduğuna karar veriyor.

Gençlerin yurt dışındaki savaşlara gönderilmesini teşvik eden ülkelerin mantığı belli. Ne kadar çok işsiz ve sorunlu genç giderse o kadar iyi olur. Ancak bu rahatlık geçici. Bunu, vaktiyle değişik fonlar aracılığıyla Afganistan’da Kabul yönetimine karşı sözde ‘mücahitleri’ destekleyen ülkeler de anladı.

Evet Afganistan’dan herkes dönmedi. Ancak dönenler, hemfikirleriyle birlikte memleketlerinde silahı yerli devlet kurumlarına karşı çevirdi. Nankörlük ettikleri söylenebilir.

1990’lı yıllarda Körfez monarşileri, topraklarındaki yeraltı cihat örgütlerini ‘demir yumrukla’ ezdi. Ancak, şimdi, tarih tekrarlanıyor gibi. Ve Suriye’deki durum ne olursa olsun, vatandaşlarının paralı asker olarak Suriye’ye gitmesine göz yuman ülkeler eninde sonunda problemlerle karşılaşacak.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-06-2013 08:25 - 958 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım