Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suudi Arabistan 10 Ülke İle Birlikte Yemen’e Saldırdı
Suudi Arabistan Rejimi Ordusu’na ait savaş uçakları dün gece Yemen’in çeşitli noktalara saldırıda bulundu.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-03-2015 09:11 - 696 Okunma
Al-Alam haber ajansı tarafından verilen bilgiye göre, Suudi Arabistan Ordusuna ait savaş uçakları tarafından başkent Sanaa’da bulunan birçok askeri nokta bombalandı. 
 
Hadi’nin çağrısına yanıt veren Suudi Arabistan, Yemen’e yönelik askeri operasyon başlattı. ABD Başkanı Obama, 10 ülkenin katıldığı operasyona lojistik destek emri verdi. Husiler ellerindeki tüm yollarla operasyona karşı koyma yemini etti.
 
Elcebir ekleme yaparak; “Asifehel Hezm” adı altında yapılan hava operasyonunun bu hava saldırısı ile sınırlı olduğunu ve bu saldırının Amerika ile işbirliği yapılarak gerçekleştirildiğini belirtti.
 
Elcebir ayrıca, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliğinin Yemen’in eski cumhurbaşkanı Hadi’yi korumasına istinaden yapıldığını iddia etti. 
 
 Yemenli güvenlik kaynaklarına göre, 25’den fazla ölü, en az 30 da yaralı var.
 
Suudi Arabistan’ın yanı sıra Mısır, Ürdün, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Umman, Sudan, Fas ve Pakistan‘ın da katıldığı operasyonda, Husilerin kontrolündeki başkent Sana havadan bombalandı. Ülkelerden gelen açıklamalarda, operasyonun Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin talebine yanıt olarak gerçekleştirildiği vurgulandı.
 
Arabiyye haber ajansı tarafından verilen bilgiye göre, Suudi Arabistan 100 savaş uçağı ile 150 bin askeri  Yemen’e gönderme sözü verdi. 
 
Bu arada Yerel kaynaklar, binlerce Husi askerinin Yemen- Suudi Arabistan sınırında toplanmaya başladığını aktardı.
 
HUSİLER: BUNUN HESABINI VERECEKLER
 
Öte yandan operasyonun hedefindeki Husiler ellerindeki tüm yolları kullanarak koalisyona karşı koyma yemini etti. Harekette üst düzey bir görevde bulunan Muhammed el Bukhaiti, “Yemen halkı özgürdür ve saldırganların karşısına dikilecektir. Suudi hükümeti ve diğer Körfez ülkeleri bunu yaptıklarına pişman olacak” dedi. El Bukhaiti, Sputnik’e verdiği demeçte de “Bu, Yemen halkına karşı savaş ilanıdır. Onlar saldırdı, onlar başlattı. Bizim için sürpriz oldu, ama Allah’a ve halka bu yaptıklarının hesabını verecekler” ifadesini kullandı.
 
Nitekim Husiler uçaksavar bataryalarıyla Suudi Arabistan jetlerine ateş açarken, kentte yoğun uçaksavar sesleri duyulduğu belirtildi. Husilere ait el-Mesire televizyonundan, tüm sağlık personelinin acilen hastanelerde görevlerinin başına geçmeleri yönünde duyuru yapıldı.
 
yemen-askeri-operasyon
 
KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA
 
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar ve Kuveyt de ortak bir açıklama yayımlayarak, bölge istikrarına büyük tehlike teşkil eden Husi, El Kaide ve IŞİD militanlarını geri püskürtme kararı aldıklarını belirtti.
 
MISIR: TARİHTEN GELEN BİR SORUMLULUK
 
Mısır Dışişleri Bakanlığı da “Mısır, Hadi’nin talebi üzerine ülkedeki meşru hükümeti destekleyen koalisyon ülkelerinin adımını (askeri operasyonu) askeri ve siyasi olarak desteklediğini ilan ediyor. Bunu, Arap Körfez bölgesi ve Arap ulusal güvenliğine yönelik tarihi sorumluluğundan hareket ederek yapıyor” açıklaması yaptı.
 
ABD UZAKTAN DESTEK VERDİ
 
Diğer taraftan ABD Başkanı Barack Obama da operasyonun bitmesinin ardından Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) önderliğindeki askeri operasyona lojistik ve istihbarat desteği tedariki emri verdiğini açıkladı.
 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan, yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin Husilerin Yemen’in seçilmiş hükümetine karşı askeri eylemini güçlü biçimde kınadığını kaydetti. Bu eylemleri destekleme bağlamında operasyona doğrudan müdahil olmayacaklarının altını çizen Meehan, askeri ve istihbarat desteğini koordine etmek için Suudi Arabistan ile Ortak Planlama Hücresi oluşturduklarını ve El Kaide’den gelebilecek terör saldırısı tehdidine karşı tetikte olduklarını duyurdu.
 
Bu arada Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinden Arizona Senatörü John McCain ile Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham da yaptıkları ortak açıklamada, “Suudi Arabistan ve Arap ortaklarımız, iç savaşa dönüşen Yemen’de düzeni yeniden sağlamaya dönük çabalarında bizim desteğimizi hak ediyor” ifadesini kullandı.
 
Yemenliler tarafından, Suudi Arabistan’ın saldırısı bugün protesto edilecek‏
 
Yemen halkı Suudi Arabistan tarafından ülkelerine yapılan saldırıyı bugün protesto gösterileri ile mahkum edecek. 
 
Al-Alam haber ajansı muhabiri tarafından verilen bilgiye göre, Yemen halkı bugün öğleden sonra başkent Sanaa’da Suudi Arabistan’ın saldırısını kınamak amacıyla geniş çaplı protesto gösterisi yapmaya davet edildi. 
 
Ensarullah Hareketi Suudi Arabistan tarafından yapılan bu tacizin Yemen’e savaş açmak anlamına geldiği belirtilerek şu açıklama yapıldı: Yemen halkı tam bir cesaretle kendisine karşı yapılan bu saldırının cevabını verecektir. Yemen aleyhine yapılan bu askeri operasyon bölgeyi savaşa sürükleyecektir.
 
Yemen resmi televizyon kanalı tarafından şu ilan yapıldı: Yemen aleyhine Suudi Arabistan tarafından yapılan bu saldırı ülkede halkın geniş tepkisine neden olmuştur. Ve halk Arabistan tarafından yapılan bu vahşice saldırının halkın iç vahdetini iç cephelerde daha da güçlendirecektir.
 
sputniknews
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-03-2015 09:11 - 696 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım