Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suudi Arabistan Kralının İran Hezeyanı
Suudi Arabistan’ın çiçeği burnunda kralı Salman b. Abdülaziz, tahta geçtikten sonra çok az kişi onun Suudi iç ve dış siyasetinde bu denli hızlı siyasi değişikler yapacağını umuyordu, çünkü 79 yaşındaki kral ömrünün çoğunu hastalıklarla boğuşarak geçirmekteydi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
06-06-2015 08:55 - 595 Okunma
Ama beklenenin aksine yaşlı ve hasta kral, tahta oturur oturmaz Suudi Arabistan’ın iç ve dış siyasetlerinde özelliklede veliaht konusunda çok köklü değişiklere gitti.
 
Kral Salman Yemenli Şiilere karşı ‘‘Kararlılık Fırtınası’’ adı altında hava operasyonu başlatarak ve Suriye’de Esad karşıtı muhaliflere alenen destek vererek konumunu belirledi. Siyasi uzmanlar Kral Salman’ın bu tutumuyla Sünnileri, Şii İran’ın yayılmacı nüfuzu karşısında korumaya almak olarak yorumluyorlar.
 
Suudi hanedanından siyasi bir analist, Arabistan’ın müttefiklerinin Arabistan’ın İslam’ın ve Müslümanların en kutsal şehirleri sayılan Mekke ve Medine’yi elinde bulundurmasından ve İran’a karşı yürüttüğü soğuk savaş senaryolarıyla bölgede en güçlü devlet konumunda olduğuna inandıklarını iddia ediyor.
 
Arabistan İran’ı Yemenli Şii Husiler’e yardım etmekle suçluyor, tüm bunlara rağmen Arabistan ve Arap koalisyon güçleri Şii Husiler karşısında bozguna uğramış durumdalar. Zaten hava saldırılarında ölen 2000 kişinin çoğuda sivillerden oluşmaktaydı.
 
Arabistan emniyet ve güvenliğini temin etme açısından son derece Amerika’ya bağımlı, bu bağımlılığı da her geçen gün artmakta. Arabistan’ın en büyük endişesi İran ile olan nükleer mutabakat sayesinde Amerika’nın Arap ülkelerine karşı yürüttüğü emniyet ve güvenlik doktrininde değişikliğe gitmesi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
06-06-2015 08:55 - 595 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
08-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım