Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suudiler Rusya’ya neden sessiz?
Suudi Arabistan’ın Rusya’nın Suriye’deki askeri yığınağını arttırmasına tepkisiz kalması, Riyad’ın Rusya’nın Suriye’deki siyasi çözüm planına destek vermesi olarak yorumlandı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
30-09-2015 09:22 - 788 Okunma
Lübnan’da yayımlanan es-Sefir gazetesi, Suudi Arabistan’ın Rusya’nın Suriye’deki askeri yığınağı konusunda hiçbir resmi ya da gayri resmi tepki vermediğine dikkat çekerek , Suudi basınının bile bu konuda herhangi bir yorum yapmamasının Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’e verilen bir çeşit örtülü destek olduğunu öne sürdü.
 
Haberde Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr’in Rusya’nın Suriye’deki son askeri yığınağıyla ilgili olarak on gün önce kendisine yöneltilen bir soruya “Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığı ve Suriye’ye desteği eskiden beri vardı ve biz bunu zaten biliyorduk” diye cevap vermekle yetindiğine dikkat çekildi.
 
Adil el-Cubeyr’in bu tepkisi ile eski Suudi Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal’ın geçtiğimiz yılın nisan ayında yapılan Şarm eş-Şeyh toplantısında Putin’i Arap dünyasını istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçlayan tepkisini karşılaştıran gazete, o dönemde Suudi basınında da Moskova’yı hedef alan sert eleştirilere yer verildiğini hatırlattı.
 
Rusya’nın Suriye’deki askeri yığınağı artmaya başladığında Suudi Veliahdı Muhammed bin Salman ile Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr’in Rusya’ya gittiğini belirten Riyad’daki diplomatik kaynaklar şunları söylüyor:
 
“Rusya ile Suudi Arabistan’ın Suriye krizi konusundaki tutumları arasında mahiyet farkı bulunsa da ve Rusya’nın Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in varlığını zorunlu görmesine rağmen Suudiler Beşşar Esed’le hiçbir siyasi çözümü mümkün görmüyor olsa da biz Suudi Arabistan’ın Suriye’deki siyasi çözüm konusunda Rusya ile anlaştığını düşünüyoruz.”
 
Es-Sefir gazetesi, ayrıca ‘güvenilir’ diye nitelediği kaynaklardan naklen, Riyad’ın Rusya’yı Suriye’de siyasi çözüm konusunda daha fazla rol almaya teşvik ettiğini belirtti ve Riyad’ın bu siyasi çözümün Beşşar Esed’i iktidardan uzaklaştıracağına inandığını yazdı.
 
Habere göre, Riyad’ı içeriden tanıyan kaynaklar ise Suudi yetkililerinin Suriye rejiminin değişmesini; ancak Suriye ordusuyla devlet kurumlarının kalmasını istediğini ifade etti.
 
Suudi Arabistan’ın başta IŞİD olmak üzere terörist gruplar konusunda Rusya ile görüş birliği içinde olduğunun belirtildiği haberde Suudilerin terörist grupların kendilerine yönelik tehdidinin Rusya’ya yönelik tehdidinden daha büyük olduğunu gördükleri ifade edildi ve Riyad’ın terörist gruplar konusunda Moskova’ya istihbarat verdiği bildirildi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
30-09-2015 09:22 - 788 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım