Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Tavrımızı Mısır Görüşmelerinin Sonucu Belirleyecek
Suriye'ye yönelik askeri müdahaleye karşıyız
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-09-2012 12:13 - 1016 Okunma

 İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi; İran İslam Cumhuriyeti’nin Mısır’ın teklifine Kahire Yabancı Uzmanlar Toplantısının sonuçları doğrultusunda bir karar alacağını ifade etti.

 
İrna Haber Ajansına yaptığı açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Suriye krizinin İran, Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin katılımı ile çözülüp sona erdirilmesi konusunda bir teklifte bulunduğuna işaret eden Salihi, ilke olarak bu öneriyi kabul edebileceklerini ancak İran’ın bütünsel bir teklif sunduğunu ifade etti.
 
Salihi; İran’ın bu alandaki isteğinin gruba iki devlet daha eklenmesi olduğunu belirtirken İran, Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye dışişleri bakanlıkları uzmanlarının Kahire’deki toplantısında bu istek ve çalışmalarının tartışılacağını dile getirdi.
 
Salihi; İran’ın bu toplantının sonuçları ışığında Mısır’ın teklifi konusunda bir karar alacağını ekledi.
 
Dört devlete ek olarak İran’ın önerdiği iki devletten birinin Irak olduğunu açıklayan Salihi Irak’ın Arap Birliği başkanı olarak katılması gerektiğini, bölgede önemli ve etkin bir devlet olup Suriye’deki krizin çözümü açısından önemli olduğunu dile getirdi.
 
Tek Çözüm Yolu Siyasi Süreçtir
 
Diğer yandan Arap ve Afrika İşlerinden Sorumlu İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Emir Abdüllehyan, siyasi çözümün Suriye krizini çözmenin tek yolu olduğunu belirterek Suriye’ye komşu ülkelerin sınırlarının denetlenmemesi, bu sınırlardan silah kaçırılması, meçhul ve sorumsuz silahlı gruplar tarafından kullanılmasını eleştirdi.
 
IRNA haber ajansı Kahire’de düzenlenen toplantının ardından demeç veren Abdüllehyan’a dayanarak, şiddetin acilen durdurulması, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunması ve dış müdahalenin reddedilmesinin toplantının en önemli konularını oluşturduğunu bildirerek hükümet ile muhalefet arasında ulusal diyalogun gerçekleştirilmesi önemine vurgu yaptı.
 
Mısır Başkanı Mursi’nin önerisini Suriye krizinin çözümünde ortak noktaları sunma kapsamında olumlu bir adım olarak nitelendiren Abdüllehyan, Mısır Dışişleri Bakanlığı bildirisinin krizi aşma yönünde dengeli bir çözüm içerdiğini kaydetti.
 
İranlı Bakan Yardımcısı, etkili tarafların ve yeni potansiyellerin dörtlü toplantıya katılması, bununla birlikte Arap Liginin dönem başkanı olması itibariyle Irak’ın, Bağlantısız Ülkeler Hareketi Troykasının üyesi olan Venezüella’nın katılımı Mursi’nin girişimini başarıya ulaştırabilir” dedi.
 
İran Suriye'ye Yönelik Askeri Müdahaleyi Reddettiğini Yineledi
 
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramen Mehmanperest; ülkesinin Suriye’ye karşı askeri müdahaleyi reddeden tutumunu yineleyerek çözümün terör gruplarının silahlandırılmasının durdurulması ve Suriye'nin içişlerine yönelik yabancı müdahalenin önlenmesiyle olacağını vurguladı.
 
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Suriye’ye karşı askeri müdahalede bulunulması tehditlerine ilişkin olarak da Mehmanperest; Suriye'de yaşanan krizin çözümünde başarılı olunması için ilk koşul olarak yabancı müdahalesinin kesilmesi olduğunun altını çizerek krizin çözümünde olumlu etkisi bulunacak kimi devletlerin misyonunu gerçekleştirmesi gerektiğini ancak Clinton’un Suriye ile ilgili yönelimini mantıksız olarak nitelendirdi.
 
Avrupalı devletler ve ABD’nin şu ana kadar bölgede yaşanan hiçbir krizin çözümünde olumlu bir rol oynamadıklarını belirten Mehmanperest; Suriye'de yaşanan krizin dış müdahalelerin etkisiyle günden güne büyüdüğüne işaret ederek bölge ülkelerinin Suriye'de yapıcı bir rol oynayabileceklerini beyan etti.
 
İran’ın Suriye hükümeti ve muhalefet arasındaki diyaloga ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu açıkladığını ibraz eden Mehmanperest; Bağlantısız Devletler Hareketi zirvesinde katılımcı üye devletlerin Suriye’ye karşı dış müdahaleyi reddettiklerini vurguladıklarını dile getirdi.
 
Çok Geç Olmadan Kendinizi Amerika ve Siyonizm Bataklığından Kurtarın
 
İran Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Mesut Cezayiri, ABD, batı ve bazı komşu ülkelerin Suriye hükümetini düşürme ve iradelerini Suriye halkına dayatma amacıyla Suriye'ye karşı askeri teçhizatları kullandıkları büyük bir savaş yürüttüklerini belirtti.
 
Cezayiri dün yaptığı açıklamada Suriye'deki olayların akışının sonuçta Suriye hükümeti ve halkının çıkarları yönünde gittiğini söyleyerek, direnişin yakında büyük bir zafere kavuşacağını ifade etti. İranlı yetkili, ABD, İngiltere, Siyonist varlık ve direnişin düşmanlarının ellerinden bir şey gelemeyeceğini ekledi.
 
ABD Dışişleri Bakanı Hilarry Clinton’ın dünyada olup biten gelişmeler hakkındaki cehaletinin dehşet verici olduğunu söyleyen Cezayiri; Clinton’ın ABD ve siyonizmin diğer halklar üzerindeki dikte döneminin geçtiğini henüz idrak etmediğini ekledi.
 
Cezairi bölgesel teröre destek olup savaş kışkırtıcılığı yapan ülkelere seslenerek milletlerin onlara olan nefreti daha da arttırmamak için çok geç olmadan kendilerini Amerika ve Siyonizm bataklığından kurtarmaları konusunda çağrıda bulundu.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-09-2012 12:13 - 1016 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
06-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım