Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Tunus Devriminde Sonbahar
Tunus'ta politik kriz derinleşiyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-08-2012 17:56 - 1101 Okunma

 

Tunus şimdiye kadar Arap Baharı’nın vitrini sayıldı. Libya, Mısır, Yemen ve Suriye’den farklı olarak Tunus’ta devrim, hemen hemen kan dökülmeden gerçekleşti. Öte yandan sosyal protesto etkinliklerinin ve yönetimdeki fikir ayrılığının, Tunus’u yeni bir devrimin eşiğine getirmesi ihtimali var.
Tunus’ta Cumhurbaşkanı ile İslamcılar arasındaki cepheleşme artıyor. Laik Cumhurbaşkanı Monsef Marzuki, İslamcıları iktidarı ele geçirme yeltenişinde bulunmakla suçluyor. Anlaşılan, Arap Baharının beşiği olan Tunus’ta ciddi bir politik kriz oluşuyor.
 
Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Monsef Marzuki, parlamento tarafından seçildi. Parlamentoda sandalyelerin önemli kısmı Nahda partisinden İslamcılara aitti. İslamcılar, eskiden muhalif ve insan hakları savunucularından biri olan Monsef Marzuki’yi diktatörlükten demokrasiye geçiş dönemi için Cumhurbaşkanlığına en elverişli aday olarak görmüşlerdi.
 
Bugün ise Monsef Marzuki, kendisinin bu yüksek göreve seçilmesine yardım etmiş olanlarla şiddetli çatışmaya başladı. Marzuki Nahda partisini, tüm idari ve politik manivelaları kontrol altına almaK istemekle suçladı. Monsef Marzuki, yaşanan gelişmelerin kendisine diktatörlük zamanlarını anımsattığını iddia etti.
 
Nahda partisinin lideri Raşin Gannuşi’nin otoriterlikle suçlanmasından sonra kabinedeki teknokratlar kendilerini rahatsız hissetmeye başladılar. Raşin Gannuşi öncelikle, kulislerde hükümet politikasını ve kadro politikasını belirlemeye çalışmakla suçlanıyor. Hâlbuki Nahda partisinin lideri devlette her hangi bir resmi görev yürütmüyor. Uzmanlar, giderek Raşin Gannuşi’yi devrik Tunus Cumhurbaşkanı Zine el-Abidin Bin Ali’ye daha sık benzetmeye başladılar. 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-08-2012 17:56 - 1101 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım