Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Türk-Alman İlişkilerinde Yeni Dönem
Stratejik diyalog dönemi
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
01-11-2012 08:49 - 1097 Okunma

    Ankara ve Berlin arasındaki bağlar güçleniyor. Erdoğan’ın Berlin ziyaretinde Almanya ile Türkiye arasında ekonomi, dış politika ve güvenlikte stratejik işbirliğinin temelleri atıldı.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin ziyaretinin ardından ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açılıyor.

Alman basınının değerlendirmesi şöyle:

Almanya ve Türkiye, özellikle ekonomi, dış politika ve güvenlik alanlarında çok daha yakın işbirliği için “stratejik diyalog” mekanizması oluşturma kararı aldı. İki ülke arasında kurulması planlanan Türkiye Almanya Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısını, 29-30 Kasım tarihleri arasında Berlin’de yapması bekleniyor. Stratejik diyalog toplantılarına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Alman mevkidaşı Guido Westerwelle başkanlık edecek.

İlişkilerde yeni dönem
Stratejik diyalog mekanizması, bundan üç sene önce gündeme getirilmiş ancak bugüne kadar yaşama geçirilememişti. Türkiye’nin son dönemde Almanya için artan önemi, Arap Baharı sürecinde dış politikada yakın işbirliği sonucunda Ankara ve Berlin, ilişkileri yeni bir düzeye çıkarmayı kararlaştırıldı. Eylül ayında Davutoğlu ve Westerwelle’nin New York’taki görüşmelerinde genel hatlarını belirledikleri stratejik diyalog mekanizması, Başbakan Erdoğan ile Almanya Başbakanı Merkel’in görüşmelerinde son aşamaya getirildi. Türkiye Almanya Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ayrıntıları üzerinde Türk ve Alman diplomatların görüşmelerini sürdürdüğü, yeni mekanizmanın tüm çerçevesinin gelecek günlerde netlik kazanacağı öğrenildi.
“stratejik diyalog” kapsamında iki ülke dışişleri bakanlarının başkanlık edeceği Türkiye Almanya Stratejik İşbirliği Konseyi’nin her yıl en az bir kez toplanması hedefleniyor. Toplantılara, kademeli olarak diğer ilgili bakanlıklar ve kurumların temsilcilerinin de katılması planlanıyor. İki ülkenin ortak çıkarları bulunan konularda yakın işbirliğinin sağlanması ve ikili ilişkilerdeki bazı sorunların aşılması amacıyla, stratejik diyalog kapsamında “ortak çalışma grupları” oluşturulacak. Güvenlik gibi alanlarda uzmanların da katılacağı toplantılar düzenlenecek.

Türkiye özellikle PKK ile mücadele konusunda Almanya’dan daha yakın bir işbirliği bekliyor. Başbakan Merkel, Berlin’deki görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, iki ülke içişleri bakanları ve bakanlık müsteşarlarının bir araya geleceğini belirterek, terörle mücadele ve terörün mali kaynaklarının kurutulması konusunda daha fazla destek olma sözü verdi.
 Gelecek yıl diplomatik ilişkilerin kurulmasının 250. yılını kutlayacak olan Türkiye ve Almanya, iki ülke arasındaki yakın bağları “eşsiz ortaklık” olarak tanımlıyor. Almanya’da bulunan yaklaşık 3 milyon Türk asıllı göçmen iki ülke arasında bağları daha da güçlendiriyor. Her yıl 4 milyonun üzerinde Alman turist Türkiye’yi ziyaret ediyor. Özellikle Alanya’da yoğunlaşan, Türkiye’de yaşayan Alman vatandaşlarının sayısı da 70 bine ulaşıyor.

Almanya, Türkiye’nin bir numaralı ticaret ortağı olmayı sürdürürken, yaklaşık 4 bin 800 Alman firması, Türkiye’de yatırımlara sahip bulunuyor. İki ülke arasındaki ticaret 2011 yılında yeni bir rekor kırarak, 31,4 milyar euroya ulaşmıştı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
01-11-2012 08:49 - 1097 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım