Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Türkiye'de Günde 6 İnsan İntihar Ediyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-02-2013 10:15 - 725 Okunma

Van'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ruhi Köse, Türkiye'de her gün ortalama 6 kişinin intihar ettiğini belirterek, "2001 ve 2010 yılları arasında istasiklere baktığımızda, 2001 yılında Türkiye'de 1500'lerde olan ve ölümle sonuçlanan intihar vakaları 2010'lu yıllarda 2 binlere ulaştı" dedi.

İlahiyat Fakültesi'nde açıklamalarda bulunan Prof.Dr, Ruhi Köse, 2011 yılında Valilik ve YYÜ işbirliği ile Van'daki intihar vakaları ve girişimler ile ilgili sosyo-psikolojik çözümleme yapmak için başlattıkları projeye ilişkin çalışmanın sürdüğünü söyledi. Prof.Dr. Köse, Van'dakidepremler nedeniyle yaptığı bu çalışmanın aksadığını ifade etti. Prof. Dr. Ruhi Köse, her kesimden insanların böyle bir eyleme kalkışabileceğini, bilimsel olarak bunun arkasındaki nedenleri araştırdıklarını vurguladı. Prof.Dr. Köse, 2010 yılında Van Valiliği ile birlikte oluşturdukları intihar bürosu nedeniyle intihar vakalarının bilgilerinin kendilerine ulaştığını söyledi. 2003 ve sonrası yıllarda Batman ile Van'daki intiharlar üzerine basında çok ciddi sansanyonel haberler çıktığını anlatan Prof. Dr. Köse, yaptığı çalışmaların sonucunda bu verilerin gerçeği yansıtmadığı sonucuna vardığını söyledi. Yaptıkları çalışmalar kapsamında, 2000 ve 2010 yılı arası tüm ülkedeki intiharlara ilişkin genel özellikleri ve Van'daki intihar vakaları ile ilgili örtüşen ve ayrışan temel özelliklerini ortaya koymak, kırsal ve kent merkezindeki intihar vakaları üzerine 2 örneklem oluşturduklarını belirten Prof. Dr. Köse şöyle konuştu:

"İntihar girişiminde bulunan kişilerle ve intihar girişimi ölümle sonuçlanmış yani ölmüş kişilerin yakınları ile görüştük. 2001 ve 2010 yılları arasında istatisklere baktığımızda 2001'de Türkiye'de 1500'lerde olan ölümle sonuçlanan intihar vakaları 2010'lu yıllarda 2 binlere ulaştı. Türkiye'de günde maalesef ortalama 6 insan intihar ediyor. Bilim insanı olarak, uluslararası sistemin kültürel iletişimsel, ekonomik siyasal boyutları ve ordaki bir takım karmaşık gelişmelerden dolayı bu sayıların önümüzdeki zaman içerisinde dahada artmasının endişesini taşımaktayım."

MUĞLA İNTİHAR'DA İLK SIRADA

İntihar vakalarının sayıları ile oranlarının ayrı şeyler olduğuna da değinen Prof. Dr. Köse, bir ildeki yıllık intihar sayısını o ilin nüfusuna böldüklerini, Van'ın, intihar vakaları sıralamasında 22'inci sırada yer aldığını anlattı. Türkiye'de intiharların en çok olduğu illerin Trakya ve batıdaki illerde görüldüğünü vurgulayan Prof.Dr, Ruhi Köse, şöyle dedi:

"Birinci sırada Muğla yer almaktadır. Bu ilimizi Tunceli, Artvin, Aydın, Kırşehir, Çanakkale Bilecik, Ardahan, Kırklareli, Bartın, Burdur, Kars Tekirdağ, Karaman izliyor. Muğla'daki intihar oranı 10 Milyon'da 982 kişidir. İntihar vakalarında ikinci sırada yer alan Tunceli oldukça değişik bir tablo çiziyor. Tunceli bir dönem bakıyorsunuz, en yüksek noktaya ulaşmış intiharda, başka bir dönemde ise en altta düşmüş" diye konuştu.

VAN'DA KADIN İNTİHAR ORANI FAZLA

İintihar girişimlerini karşılaştırdıklarında Van'daki intihar vakalarında kadın intihar oranının daha yüksek olduğunu da belirten Prof. Dr. Köse, Türkiye genelinde ise, erkek intiharlarının daha yüksek çıktığını ifade etti. Ayrıca Van'da yaptıkları çalışmalarda intihar yaşının daha küçük yaaşlarda olduğunu Türkiye'de bu oranın 25 yaş ve üstü olarak görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Köse, şöyle konuştu:

"Yine Türkiye'de intihar sebepleri anlamında ilk sırada hastalık, aile içi geçimsizlik, geçim zorluğu, ve işini kaybetmek gibi nedenlere dayanmakta iken, Van'daki ise, sebebi belirlenememiş intihar olayları görülmektedir. İntiharlarla ilgili yapılan çalışmalarda erkeklerle kadınların aynı şeyi yaşamadıkları ve aynı algıda olmadıkları anlaşılıyor. Yaptığmız çalışma ardından bu intiharların önlenebilirliği yönünde, ne tür önlem alınabilir konusunu ele alıp kamuoyuyla paylaşacağız." -

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-02-2013 10:15 - 725 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
21-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım