Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Türkiye'nin Nükleer Eğitim Alan Öğrencileri
Onların önünde çok ciddi vazifeleri var
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-10-2012 13:36 - 1554 Okunma

  Moskova civarında Obninsk şehrinde bulunan Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Nükleer Enerji Enstitüsünün Türkiyeli nükleer öğrencileri yeni öğrenim yılına başladı. Onların önünde çok ciddi vazifeleri var: ülkelerinin ilk nükleer uzmanları olarak 6-7 yıl sonra Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu NGS’de görev alacaklar. Bu öğrenciler, çok aşamalı zor sınavlara katıldı ve binlerce üniversite öğrencisinin arasından seçildiler.

Rus Radyosu, müstakbel nükleer uzmanlarının, Rusya’nın bu “Bilim Şehri”nde nasıl bir yaşam sürdürdüklerini, ne öğrendiklerini ve serbest zamanlarını nasıl değerlendirdiklerini görmeye karar verdi. 

Enstitüde, 48’i birinci sınıf, 66’sı da hazırlık sınıfında olmak üzere toplam 114 Türk öğrencisi öğrenim görüyor.

En iyiler arasından seçildiler

Türk öğrenciler için nükleer uzmanı olmak, gerçekten de, bir kader seçimidir. Bu alanda ilklerden biri olmak zordur. Karmaşık ve birkaç aşamalı eğitimden geçecek Erciyes Üniversitesi öğrencisi Elazığlı Coşkun Karadaş, Rusya’nın Sesi Radyosu’na verdiği röportajda: “Öğrenciyken Enerji Bakanlığı’nın açtığı sınavı geçerek ve binlerce öğrenci arasından seçilerek geldik. Burada aldığımız eğitim koşullarından gayet memnunum. Geçen sene hazırlıkta Rusça eğitimi gördük. Bu sene mühendislik eğitimi alıyoruz. Sözleşme imzaladık, burada eğitimimiz biter bitmez santralde işe başlama mecburiyetimiz var. Bir sene hazırlık, dört yıl mühendislik eğitimi, bir buçuk sene yüksek lisans, bir ile üç yıl arasında da uzmanlık eğitimi alacağız.” dedi. Öğrenciler, teknik dersleri yanı sıra bazı genel kültür dersleri de görüyor. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Avni Köse: “Ayrıca, Rusya tarihi derslerimiz de var ve bize en zor gelen ders bu derstir.” dedi.

Coşkun Karadaş ve Hacettepe Üniversitesi’nden gelen Konyalı Meltem Pınar aldıkları eğitimi olumlu değerlendiriyorlar: “Birinci dönem bittikten sonra Rusçamız gayet iyi oldu. Ruslar ve başka yabancı öğrencilerle birlikte dersler hariç seminerler de alıyoruz. Matematik, Fizik, Bilgisayar programlama, Teknik resim, Kimya dersleri görüyoruz.” Meltem Pınar, seçtiği meslek için: “İlerde çok saygın bir iş olacak.” diyor ve bunun bir yurtdışı eğitimi olduğundan, burs sağlandığından, masrafların karşılandığından ve iş garantisi olduğundan çok heyecanlı olduğunu sözlerine ekliyor.

Rusya yolu

Elbette bu kadar uzun bir süreliğine Rusya'ya gitme kararını vermek öğrenciler için pek de kolay olmadı. Meltem Pınar: “İlk olarak, Akkuyu Nükleer Enerji Şirketi, üniversitemize, toplantı yapmak için geldi. Bizimle konuştular. Eğer o santralde çalışmamız için Rusya’da eğitim görmemiz gerekiyorsa ben gelmek istediğimi söyledim. Biraz korku da yaşadım tabii ki. Ebeveynlerim, hayırlısı ne ise onun olacağını söylediler. Onları, 50 kişi olmamız çok rahatlattı. Birbirimize destek olacağımızı söylediler.” dedi.

Şehirde ilk Türkler

Bilim şehri sakinleri, Obninsk’e gelen ilk Türk nükleer öğrencileri olmalarından dolayı Türk öğrencilerini heyecanla karşıladı. Coşkun Karadaş: “İlk geldiğimizde, Obninsk küçük bir şehir olduğu için basına konu olduk. Yolda yürüdüğümüz zaman insanlar gülüyorlardı. Bizimle konuşmaya çalışıyorlardı, ama biz, Rusça bilmediğimizden ilk başta hiçbir şey anlamıyorduk.” dedi.
Yabancı Dil Olarak Rus Dili Bölüm Başkanı ve Uluslararası Eğitim Başkanı Yüliya Rastopçina, Rusya’nın Sesi Radyosu’na verdiği röportajında şunları dile getirdi: “Projemiz 3 yıldır devam ediyor. İlk öğrencilerimiz Vietnamlı öğrenciler oldu, sonra Türkler geldi. Üniversite programına kadar tüm öğrenciler sadece Rusça eğitim görüyor. Haftada 24 saat Rusça eğitimi alıyorlar. Hazırlık sınıfından sonra öğrenciler, Fizik ve Enerji Fakültesi Nükleer Santral Bölümüne geçiyor, santral projelendirme, işletme ve mühendislik bilgilerini Rusça alıyorlar.”Akkuyu NGS inşaatı 2019 yılına doğru bitmiş olacak. Rusya, işletmenin ihtiyacı doğrultusunda personel yetiştirme sorumluluğunu üzerine aldı. Rosatom, santralde çalıştırmak üzere 500 Türk öğrenciyi eğitmeyi planlıyor. Öğrencilerin masrafları Rusya bütçesinden karşılanıyor. Öğrenciler, ayrıca, Türkiye’den de burs alıyorlar. 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-10-2012 13:36 - 1554 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım