Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Türkiye, Suriye yönetiminin de vurulmasını istiyor
El Cezire Türk haber sitesinden dikkat çeken yorum
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-09-2014 08:51 - 858 Okunma

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Obama ile telefonla, yardımcısı Joe Biden ile de yüz yüze görüştü. IŞİD ile mücadele için bölgesel bir stratejiye ihtiyaç olduğu konusunda mutabık kalındı.   

BM Genel Kurul toplantılarına katılmak üzere New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ziyaretinin son gününde iki önemli görüşme yaptı.

Kaldığı otelde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'la bir saat 50 dakika görüşen Erdoğan, bu buluşma öncesinde de ABD Başkanı Barack Obama ile telefonla görüştü.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre telefon görüşmesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın New York'ta konakladığı Peninsula Oteli'nde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile bir araya gelmesi öncesinde oldu.

Görüşmede iki liderin, IŞİD dahil olmak üzere bölgedeki örgütlerle mücadele ve Suriye meselesi gibi konularda Türkiye ve ABD'nin ortak bir stratejiyle birlikte çalışmaya devam edeceklerini vurguladıkları öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama'nın önümüzdeki süreçte de yakın temas içinde olmaları konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

Beyaz Saray'dan açıklama

Görüşmeyle ilgili Beyaz Saray'dan da bir açıklama geldi.

Açıklamada, Obama'nın New York'tan Washington'a dönerken başkanlık uçağı Air Force One'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştüğü belirtildi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki zaten güçlü işbirliğini daha da ileriye götürmeye yönelik atılabilecek adımlar dahil olmak üzere, IŞİD'in Irak ve Suriye'de oluşturduğu tehdide karşı koymak için iki ülkenin birlikte yürüttüğü çalışmaların ele alındığı kaydedildi.

Obama'nın Türk yetkililer ve yerel grupların, BM ile birlikte, Türkiye'ye büyük boyutta sığınmacı akışını üstlenmede sergiledikleri çalışmaları övdüğü bildirildi.

İki liderin bundan sonra da aralarındaki yakın istişareyi sürdürme hususunda mutabık kaldıkları belirtildi.

IŞİD için bölgesel strateji

Erdoğan bu görüşmenin ardından ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra terörle ortak mücadele, Irak ve Suriye’deki son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Görüşmede Irak’ta yeni hükümetin kurulmasının ardından istikrarın tesisini hedefleyen çalışmalara Türkiye ve ABD’nin birlikte katkı sağlamaları, Suriye’de yeni bir düzen ve istikrarın temin edilmesi gerektiği konuları da ele alındı.

Bölgede artan mülteci sorunu da masaya yatırılırken bu soruna çözüm üretmek için de ortaklaşa çalışmanın önem taşıdığı vurgulandı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre de, görüşmede Biden, Irak ve Suriye’den gelen çok sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapması ve insani yardım sağlamasından dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.

Erdoğan ve Biden IŞİD’in bölgesel bir tehdit olduğu ve yenilgiye uğratılması için bölgesel bir stratejiye ihtiyaç olduğu konusunda mutabık kaldı. Türkiye uzun süredir, IŞİD tehdidi ile mücadele için Irak ve Suriye'yi birlikte ele alan bölgesel bir strateji oluşturulmasını istiyordu. Erdoğan ve Biden ayrıca, askeri harekat, terörizmin finansmanını durdurma çabası, bölgeye akın eden yabancı savaşçılarla mücadele, örgütün aşırılık yanlısı ideolojisini yasadışı kılma gibi çeşitli yollarla IŞİD’i yenilgiye uğratmak için geniş katılımlı bir koalisyon kurulmasına duyulan acil ihtiyacı görüştü.

Erdoğan ve Biden bölgedeki sığınmacılara insani yardım sağlamada birlikte çalışma konusunda anlaştı.

Al Jazeera Türk'ün edindiği bilgilere göre ise, bu görüşmedeki en önemli gündem maddesi sınırın Suriye tarafında bir 'güvenli bölge' ve 'uçuşa yasak bölge' oluşturulması önerisi. Türkiye hava harekâtının IŞİD'in yanı sıra rejime ait güçleri de hedef alması için ısrarlı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-09-2014 08:51 - 858 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım