Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Türkmenler'in feryadı
“Peşmerge, adeta Irak ordusundan silah, mühimmat ve yardım dilenir hâle geldi. Sahipsiz kalan Kerküklü Türkmenlerin durumu içler acısı” saptaması yapan genç adam, ‘’Mahmur Kampı’nda peşmerge mevzileri IŞİD militanlarına 100 metre uzaktaydı. Nedense birkaç gün önce fırsatı varken peşmerge kurşun bile sıkmadı. Dokunmadıkları o militanlar, şimdi Erbil’e ilerliyor” diye çıkıştı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-08-2014 14:55 - 857 Okunma
 
 
 
IŞİD’in intihar saldırısı düzenlediği Kerkük’teki Şii camiinde yedi yakınını yitiren Mohammad Kahya, hükümetten hiç bir destek görmedik. Türkiyeli yetkililer sığınma için bizden vize istiyor. İnsanda biraz utanma olur. IŞİD’in rehin tuttuğu konsolostan mı vize alacağız.”
  
 
ABNA- IŞİD’den kaçan Şii Türkmenlerin sığındığı Kerkük’teki İmam Hasan El-Muüteba Camii’ne önceki gün düzenlenen intihar saldırısında ailesinden 7 kişiyi kaybeden Muhammed Kahya, Taraf’a konuştu. Irak’ta IŞİD’den kaçacak yer bulamadıklarını anlatan 32 yaşındaki Kahya, peşmerge ve Türkiye’ye sert eleştiriler yöneltti.
 
Tel Afer ve Tuzhurmatu’daki IŞİD katliamından kurtulmayı başarıp Kerkük’ün Şii semti Tisin’deki camiye sığınan 125 kişiden 13’ünün öldüğü, 50’den fazlasının ağır yaralandığı katliamla ilgili Kahya ‘’Telafer ve Tuzhurmatu’daki IŞİD saldırılarında pek çok akrabamı kaybettim. O saldırılardan kaçmayı başaranlar Kerkük’e gelip, bu camiye sığınmışlardı. Fakat IŞİD belası onları burada da buldu. Ölen ve yaralananların çoğu kadın ve çocuklardan oluşuyor. Çünkü o saatte erkekler dışarıdaydı” dedi.
 
Kerkük’te IŞİD militanlarının rahatça dolaştığını, peşmergenin hiçbir ağırlığının olmadığını, IŞİD’in istese iki saat içinde Kerkük’ü alabileceğini ancak nedenini bilmedikleri bir şekilde bunun gerçekleşmediğini anlatan Kahya, son birkaç gündür Irak ordusunun bazı bölgeleri geri almak ve Türkmenlerin güvenliğini sağlamak için operasyon düzenlediğini aktardı.
 
“Peşmerge, adeta Irak ordusundan silah, mühimmat ve yardım dilenir hâle geldi. Sahipsiz kalan Kerküklü Türkmenlerin durumu içler acısı” saptaması yapan genç adam, ‘’Mahmur Kampı’nda peşmerge mevzileri IŞİD militanlarına 100 metre uzaktaydı. Nedense birkaç gün önce fırsatı varken peşmerge kurşun bile sıkmadı. Dokunmadıkları o militanlar, şimdi Erbil’e ilerliyor” diye çıkıştı.
 
Kerkük’te yaşananları gözyaşları içinde anlatan Kahya, Türkmenlerin Türkiye’ye çok kızgın olduğunu belirtti. “Büyüklerimizden Türkiye’nin her zaman arkamızda olduğunu duyarak büyüdük. Ama artık Türkmen anneler, ‘Türkiye’nin bize yardım etmesi için çocuklarımızı Suriye’de mi ölüme terk etmemiz gerekiyor’ diyor. Türkiye’den, Kerkük’e gelen tek yardım MHP’dendi. Hükümetten hiçbir destek görmedik.”
 
 
‘Erdoğan Mezhepçi, Şüphe Yok’
 
Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük milletvekili Erşat Salihi’nin Başbakan Tayyip Erdoğan’la TV’ye çıkmasına tepki gösteren Kahya, ‘’cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Erdoğan’ın reklam kampanyasının bir parçası olmakla’’ suçladığı Salihi’nin, “Türkiye, Türkmenleri yalnız bırakmadı, bize her türlü yardımı yapıyorlar” sözünün gerçeği yansıtmadığını iddia etti. Erdoğan’a “Yalvarırım, kalkıp Kerkük’e gelsin de, hâlimizi görsün” diye seslenen Kahya, Türkiye hükümetinin mezhepçi olduğundan artık Türkmenlerin şüphesi kalmadığını vurguladı.
 
Rehin konsolostan vize almamızı istediler
 
Kahya, Tuzhurmatu, Telafer ve Şengal’den Habur sınır kapısına kaçmayı başaran Türkmen ve Ezidilerin Türkiye tarafından kabul edilmediğine dikkat çekti. “Türkiye’de 1 milyonu aşkın Suriyeli var. Fakat hükümet, aç ve susuzlukla da savaşmak zorunda olan 5 bin kişiyi almamak için sınır kapısını kapadı” saptamasını yapan Kahya, sınır görevlilerinin “Gidin başkonsolosluktan vize alın” dediğini aktardı: “Türkiyeli yetkililer bizden vize almamızı istiyor. İnsanda biraz utanma olur: IŞİD militanları tarafından rehin alınan konsolostan vize almamızı istiyorlar.” Suriyeli mültecilerin pasaporta dahi ihtiyaç duymadan Türkiye’ye giriş yapabildiğine dikkat çeken Kahya, “Araplar rahatça ülkeye girip çıkabilirken, Türkiye, soydaşlarına vize vermeye bile tenezzül etmedi. Bugünler elbette geçecek, ama tarih, Türkiye’yi ve Erdoğan hükümetini affetmeyecek” dedi. 
 
Tunca Öğreten
 
 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-08-2014 14:55 - 857 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
27-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım