Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ürdün Dışişleri Bakanı: Arabistan ve BAE’nin Yanındayız
Körfez güvenliğinin Ürdün güvenliği olduğuna dikkat çeken Ürdün Dışişleri Bakanı, bölgedeki gerginlik ve anlaşmazlıkların çözümü için diyalogda bulunulması gerektiğini vurguladı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
30-09-2019 10:10 - 645 Okunma
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen el-Safadi, özellikle bölgenin stratejik konumu göz önüne alındığında, Körfez güvenliğinin denizcilik ve uluslararası güvenlik için şart olduğunu söyledi.
 
El-Safadi, Ürdün’ün el-Memleket kanalına verdiği röportajda, özellikle Aramco petrol tesislerine yapılan saldırının ardından Körfez bölgesindeki gerilimlerle ilgili sorulan soruya şöyle yanıt verdi: ‘Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanındayız… onların güvenlikleri için hiçbir tehdidi kabul etmiyoruz ve onların güvenliklerine yönelik herhangi bir tehdit, bizim de güvenliğimize yönelik bir tehdittir, bu ülkelerin güvenliğini, istikrarını ve çıkarlarını savunmak için onların yanlarındayız.’
 
Ürdün Dışişleri Bakanı, bölgedeki çatışma ve krizi çözmek için diyalog çağrısında bulundu ve şunları söyledi: ‘Bölgenin Körfez’de yeni savaşlara veya askeri mücadelelere ihtiyacı yok ve bölgedeki herhangi bir savaşın feci sonuçları olacaktır… Biz ve uluslararası toplum, iyi komşuluk ilkelerine ve Arap ülkelerinin iç işlerine müdahale etmemeye dayalı olarak, gerginliği azaltmak ve krizi gerçek diplomatik görüşmelerle çözmek için çalışıyoruz.
 
Arap kardeşlerimize yönelik tehdidi kabul etmiyor, diyaloğun her zaman krizin çözümü olduğuna inanıyoruz, bölgemiz krizle dolu ve yeni krizler istemiyoruz.
 
Katar ve Ürdün arasındaki ilişki özeldir
 
Ürdün Dışişleri Bakanı, ülkesinin Katar ile ilişkilerini “özel, kardeşçe ve uzun bir tarihe sahip” olarak nitelendirdi ve büyükelçilerin faaliyetlerine yeniden başladığını belirtti ve geçtiğimiz günlerde Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlarıyla Amerika’da bir araya geldiğini söyledi.
 
Dört Arap ülkesinin (Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır) Katar’la olan diplomatik ilişiklerini kesmesinin üzerinden iki yıl geçti, ancak Ürdün, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin isteklerine karşı olarak Doha ile ilişkilerini geliştirdi ve geçtiğimiz günlerde iki ülkenin büyükelçileri faaliyetlerine yeniden başladılar ve siyasi gözlemciler bunu, Ürdün’ün Suudi Arabistan’ın bölgesel politikalarından ayrılışı olarak değerlendiriyorlar.
 
İki devletli çözüm yok oluyor
 
Ürdün Dışişleri Bakanı, Filistin meselesi hakkında da Ürdün’ün Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda İsrail işgaline son verilmesi gerektiği konusundaki tutumunu vurguladığını ve iki devleti çözümünün yok olma tehlikesinde olduğu konusunda uyardığını söyledi.
 
Eymen el-Safadi, Amerika’nın “Yüzyılın Anlaşması” isimli planının ayrıntıları hakkında bilgisinin olmadığını belirterek şunları söyledi: ‘Olan şey şudur, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Ürdün Vadisini Kuzey Bahr’ul Meyyit’e katma konusunda sadece barış sağlanması fırsatlarını etkilemekle kalmıyor aynı zamanda Ürdün-İsrail barış anlaşmasını da etkiliyor.’
 
Ürdün Dışişleri Bakanı Suriye konusunda da bu ülkedeki krizin sona ermesi için siyasi bir çözümün gerektiğini vurguladı ve Ürdün’ün bu ülkeyle olumlu ve iyi ilişkiler kurmaya çalıştığını söyledi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
30-09-2019 10:10 - 645 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
03-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım