Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Web 3.0 geliyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-02-2013 09:45 - 1210 Okunma

 Bilgi teknolojilerinde her gün bir yenilik çıkıyor. İnternet ağı web de yeniliklerden payını alıyor. Kısaca web 2.0 adlandırılan ikinci kuşak web, multimedyal bir boyut kazanmış, kullanıcı, statik rolünden sıyrılarak yüz binlerin ziyaret ettiği sitelere yazı yazıp, fotoğraf ekleyen, video çeken önemli bir unsura dönüşmüştü.

Üçüncü kuşak web, bir süredir uzmanların dilinde. Semantik web olarak da tanımlanan bu aşama, özetle, “makinelerin insanı anladığı aşamayı” ifade ediyor. Deutschlandradio’ya konuyu değerlendiren Alman uzman Moritz Metz, semantik web’de bilgisayar-insan ilişkisini şöyle tanımlıyor:

“Anlamak fiili belki burada konuyu tam anlamıyla yansıtmıyor. Bilgisayarlar veriyi tasnif edebilmeli, demek daha doğru olacak. Veriyi bir kelime ya da harf yığını olarak değil, ‘tanımlanabilir bilgi’ olarak değerlendirecekler.”

Birçok yeniliğin önünü açacak

World Wide Web’i geliştiren Tim Berners Lee, semantik Web’i birçok yeniliğin önünü açacak bir devrim olarak görüyor. Ancak Lee, bu tespiti yapalı 12 yıl geçti. Alman bilişim uzmanı Metz’e göre birçok şey umduğumuzdan daha yavaş ilerliyor. Semantik web denince hâlâ akla akademik seviyede projeler, ve kullanımı karmaşık uygulama ve platformların geldiğine değinen Metz, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Henüz yaygın kullanıma geçilemedi. Wikipedia bu çalışmalarda merkezi bir rol oynuyor. İnsanların bilgiden tam olarak neyi kast ettiğini makinelerin kavraması biraz daha zaman alacak. Ama sonuçta henüz tahayyül dahi edemediğimiz birçok yeni imkâna kavuşacağız. İşte o zaman Web’in üçüncü sürümüne geçilmiş olacak.”
“Haberler ve sosyal medya platformlarından elde edilen veriler de aktarılıyor. Bununla birlikte Alexandria kolay kullanıma sahip değil. Ayrıca tasarımı da çağdaşlıktan uzak. Wikipedia da ‘Semantic MediaWiki’ benzeri eklentilerle bu tür çalışmalara katılıyor. Wikipedia’nın semantik web projelerine mali destek veren kuruluşlar arasında Google da yer alıyor.”

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-02-2013 09:45 - 1210 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım