Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Yahudi kimliğini IŞİD'den saklama yarışı
"Steven vahşice katledildi... Ama en azından Yahudi olduğu için katledilmedi" diyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-09-2014 04:34 - 907 Okunma

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) geçen ay Amerikalı gazeteci Steven Sotloff'u başını keserek öldürmekle tehdit ettiğinde, durum yeterince korkunçtu. Ama bir sır vardı ki, durumu potansiyel olarak çok daha kötü hale getirebilirdi: Sotloff Yahudiydi ve hem İsrail hem ABD vatandaşıydı.

IŞİD üyelerinden bu gerçeği saklamak için Sotloff'un bir grup arkadaşı ve gönüllüler gece gündüz çalışarak bu sırrı korumaya çalıştı.

Sotloff'un alıkonması aslında başlı başına bir sırdı. IŞİD Sotloff'u bir yıl boyunca elinde tuttu. Fakat Sotloff'un birçok arkadaşı kaçırıldığını bilmiyordu. Sonra, IŞİD gazeteci James

Foley'in başının kesilmesi görüntülerini internete koydu, bu videoda Sotloff da görünüyordu. Sırada Sotloff'un olduğunu söylüyorlardı.

Gazetecinin arkadaşı Gregg Roman Sotloff'un babasını arayarak yardım etmek istediğini söyledi.

Sotloff'la İsrail'de aynı üniversiteye giden Roman "Babası bana 'Oğluma yardım etmek için elinizden ne geliyorsa yapın' dedi" dedi.

Roman, "Ona Steven'a kimliği nedeniyle bir zarar gelmemesini sağlayacağımı söyledim" dedi.

Pittsburgh'daki Yahudi Toplumu İlişkileri Konseyi'ni yöneten Roman, bir grup arkadaşını ve web uzmanını tek bir amaç için biraraya getirdi: Sotloff'un Yahudi olduğunu ya da İsrail vatandaşı olduğunu belirten her bir gönderiyi internetten temizlemek.

Bu amaç için gruba dahil olanlardan biri Tel Aviv'de yaşayan ve ticari danışman olarak tüm Orta Doğu'yu gezen Amerikalı Yahudi Michael Bassin'di.



Bassin "Arap dünyasındaki insanlara Yahudilerin gerçekten nasıl insanlar olduğuna dair çok az şey öğretiliyor" diyor.

"Onlara Yahudilerin uğursuz, kötü niyetli oldukları öğretiliyor. Yahudi olmak ve iyi bir insan olmak birarada olamazmış gibi. Bu durumda onun Yahudi ve İsrailli olduğunu öğrenirlerse, bu [Sotloff'un] casus olduğu anlamına gelecekti ve ölümünü hızlandırabilirdi. İnandığımız şey buydu."

Roman gönüllülerin interneti izlemek için vardiyalar halinde tüm gün çalıştıklarını ve grubun hızlı bir şekilde Amerikan medya mecraları ile iletişime geçerek Sotloff'un Yahudi kimliğine yapılan atıfları kaldırmalarını istediğini söylüyor.

Bunların arasında New York Times'taki bir haber de bulunuyormuş. "Atıf 27 dakika içinde kaldırıldı" diyor.

Sotloff'la ilgili bu çaba medyanın da ötesine geçmiş. Ekip Sotloff'un arkadaşlarından Facebook fotoğraflarındaki etiketleri kaldırmalarını istemiş ve Facebook'un da Sotloff'un hesabını kaldırmalarını sağlamışlar.

Ekip Los Angeles'ta bir hahamı internette Sotloff için yayınlanmış bir hutbeyi kaldırması için ikna etmiş ve hatta sinagogun üyeleri ile Sotloff'tan bahsetmemeleri konusunda irtibata geçmişler.

Gönüllülerden biri Sotloff'un İsrail'deki üniversitesine gidip duvardaki mezuniyet fotoğrafının kaldırılmasını sağlanmış.

Roman, toplamdan Sotloff'un Yahudi ve İsrail kimliğinden bahseden 4 bin online gönderinin kaldırıldığını söylüyor.

Roman "Bazı durumlarda aşırı tepki vermiş olabiliriz... Fakat yaptığımız şey işe yaradı" diyor.



Ya da, yaradı mı?

Sotloff'un durumunu bilen bir güvenlik uzmanı gönüllü ekibin iyi niyetli olduğunu ancak çabalarının etkisiz olduğunu söylüyor. Uzman, IŞİD'in Sotloff'u bir yıl boyunca tuttuğunu ve onu alıkoyanların bu zaman içerisinde internette Sotloff'la ilgili olan ne varsa görmüş olabileceklerini söylüyor.

Bassin Sotloff'un bir yıl boyunca alıkonmasının, arkadaşlarına onun için hala birşeyler yapabilecekleri hissini verdi diyor.

Sotloff'u alıkoyanların onun Yahudi ve İsrail kimliğini bilmedikleri de olası. İsrail TV kanallarının birinde yayınlanan bir röportajda, Sotloff'la beraber tutulan Fransız bir rehin, Sotloff'un Yahudi kimliğinin bilinmediğini söyledi.

Ve 2 Eylül'de Sotloff'un videosu yayınlandığında onu öldüren IŞİD üyesi ölümünün ABD saldırılarına cevap olduğunu söylüyordu, Sotloff'un Yahudi ya da İsrail kimliğinden bahsetmiyordu.

Sonuçta Bassin ekibinin yaptığı işin Sotloff'un dini kimliği nedeni ile öldürülmesine engel olduğuna inanıyor.

"Steven vahşice katledildi... Ama en azından Yahudi olduğu için katledilmedi" diyor. (bbc)

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-09-2014 04:34 - 907 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım