Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Yeni Suriye Temsilcisi Annan Planına Uyacak
Kararların bir an önce uygulanması gerekir
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-08-2012 17:27 - 937 Okunma

 

   Suriye krizini çözmekle görevli BM ve Arap Birliği’nin yeni temsilcisi Lahdar Brahimi, çalışmasında Kofi Annan planını kılavuz edinecek ve onun yarattığı temele dayanacaktır. Dün Brahimi, BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun ile görüştü. Bunu, Rusya  radyosuna yaptığı özel demeçte BM Genel Sekreterinin resmi temsilcisi Martin Nesirski bildirdi.
 
BM Genel Sekreterinin temsilcisi, Lahdar Brahimi’nin olanaklarına yüksek değer verdi, çünkü yeni temsilci gerek BM teşkilatı, gerekse Arap Birliğinde çalışma deneyimi büyük olan bir diplomattır.
 
M.Nesirski: “Lahdar Brahimi çok başarılı bir arabulucudur. Afganistan, Iran ve Haiti’de çok çetin koşullarda çalışmıştı. Brahimi sözü geçen bölgelerde çok iyi tanınmaktadır. Moskova ve Londra’da adı biliniyor. Edindiği deneyim de büyüktür. Bunun dışında, New-York’ta da danışmalarda bulunuyor. En önemli olan ise, diplomat ciddi bir temele dayanacaktır. Selefi olan Kofi Annan’ın anlaşmazlığın çözümü için sağlam bir temel oluşturduğundan emindir” dedi.
 
Brahimi, Suriye ile ilgili özel temsilci görevine resmen 1 Eylülde başlayacaktır. Bu yılın Şubat ayından beri bu mevkide bulunan Kofi Annan görevden kendi isteğiyle ayrılıyor. BM teşkilatının temsilcisi, bu kararda saklı nedenlerin aranmaması gereğine işaret ediyor.
 
Nesirski şöyle devam etti: “Görevinden ayrılırken Kofi Annan her şeyi apaçık bir şekilde anlatmış oldu. İlerlemenin elde edilmesi için, büyük engeller mevcuttu. Suriye ordusu ve Suriye muhalefeti, yani anlaşmazlığın her iki tarafı, silahlı karşı durmayı seçmiş oldular. Onlar, çatışmalara son verip müzakerelere başlamaları ile ilgili uluslararası kamuoyunun çağrılarına kulak asmadılar. Herkes şaşkınlık içindeydi, fakat ne söylemek istediğini anlamış oldular. Kofi Annan, parmakla kimseye işaret etmedi. Güvenlik Konseyi ve uluslararası kamuoyunda da anlaşmazlıklar yok değil, iki taraf var. Uluslararası kamuoyunun ödevi ise, Güvenlik Konseyi ve dışında tek sesten konuşmak ve bu krizin üstesinden gelmektir”.
 
Kofi Annan’ın görevinden ayrılması, Suriye çatışmasının çözümünde BM’nin rolü hakkında medyada yeni varsayımları doğurdu. Ve burada, BM Güvenlik Konseyi’ni devre dışı bırakarak olası eylemlerle ilgili sorun bulunuyor. Nesirski’nin fikrine göre BM kapsamı dışında Suriye krizi ele alınamaz:
 
“Şu ya da bu gelişmelerden ben de sizler gibi medyadan öğreniyorum. Suriye krizi, yalnız Güvenlik Konseyinin yetkisinde olan bir sorun olmalıdır. Bunlar: 5 daimi ve 10 geçici üyedir. Onlar sözü geçen problemle aktif şekilde uğraşıyor. Bu konu, Güvenlik Konseyinin başlıca konusudur. İlk özel temsilci Annan’ın, ileride ise Brahimi’nin çabaları sayesinde önümüzdeki haftalar içinde taraflar en nihayet diyalog başlatmasının gereğini anlayacak ve kan akıtılmasına son verilmiş olacaktır. Tekrar ediyoruz, buna derhal son vermek gerektir. Görüşmeler başlarken, diyalogun doğru yönde gelişmesini sağlamak için BM teşkilatı yakında olacaktır”.
 
Nesirski’nin sözlerine göre Suriyelilerden başka, ülkeyi terk edenler de insani yardıma muhtaçtır. Bu nedenle kararların bir an önce alınması gerekiyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-08-2012 17:27 - 937 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım