Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Yeni Yıl Dahilerin Doğum Yılı Olcak
Dahi araştırmacısından ilginç tesbitler
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
03-10-2012 17:42 - 1011 Okunma

 2013 yılında çok sayıda yetenekli çocuk doğacak. Moskova’lı bilim adamı Yevgeniy Vinogradov onlarca yıldır dahilerin biyografilerini inceliyor. Bu süre içinde yaklaşık 20 bin yetenekli kişinin biyografilerini araştırıp çok sayıda ilgi çekici hususu ortaya çıkarmayı başardı.

Yaygın bir düşünceye aykırı olarak ebeveynlerin genleri çocuğun yetenekli olup olmamasına fazla etki yapmaz. Yetenekliler tahıllar gibi düzensiz olarak doğar: yıl yıla uymaz, kimi yıllarda çok sayıda, kimi yıllarda ise az sayıda doğarlar. Vinogradov’un sözlerine göre dahilerin yüksek doğum oranı çok sayıda faktöre bağlı, ama bunlar içinde en önemlisi Güneş’in konumu ve aktivasyon evresi. Yetenekli çocukların doğum oranının artışı 11 yıllık güneş döngüsünün başı ve sonunda gözlemlenen güneş aktivitesinin azalma dönemlerine denk gelmektedir.
 
Coğrafi koşullar da önemli. Dahiler genellikle gezegenin kuzeyinde doğmaktadır. Kuzey yarımkürede doğan Nobel Ödüllülerin sayısı güney yarımkürede doğanlardan 40 kat daha büyüktür. Finlandiya, İsveç ve Norveç gibi ülkelerin her birinde toplam olarak İspanya, İtalya ve Portekiz’den 9 kat daha çok Nobel Ödülü sahibi dünyaya gelmiştir.
 
İlgi çekeci bir şey daha var: yılın soğuk aylarında yaz aylarından daha çok yetenekli çocuk doğar. Kışın dünyaya gelen çocukların yazın doğan çocuklardan farklı oldukları malum: onlar daha fazla kiloya sahiptirler, bağışıklık sistemleri daha güçlüdür. Demek ki bu çocukların daha çok sağlıklı ve akıllı büyüme şansı var. Titizlikle yapılan araştırma başka faktörler de ortaya çıkardı. Çocuklar için oksijen önemlidir. Havadaki oksijen miktarı alçak enlemlerden orta enlemlere doğru, yazdan kışa artar. İşte ‘kış’ dahilerinin sırrı burada gizlidir.
 
Çok kolay gibi görünüyor – güneş aktivitesi döngülerinin başı ve sonlarını hesapla, daha soğuk iklimli bir ülke mesela Norveç”i seç ve çocuğun doğumunu planla. Ama anlaşılan o kadar da basit bir şey değil.
 
11 yıllık döngüye doğu takviminde yer verilen 60 yıllık aktivite döngüsünün denk gelmesi gerekiyor. Bu takvimde Metal Fare, Metal Ejderha, Metal Köpek, Su Yılanı, Su Maymunu, Metal Kaplan, Toprak Horozu, Metal Maymun, Toprak Kaplanı ve Toprak Yılanı gibi yıllara düşen 10 adet dahi doğumunda zirve yapan nokta bulunuyor. 11 yıllık döngüye ait olan en yüksek yetenekli doğum noktalarının 60 yıllık döngününkine denk gelmesi ise yaklaşık 6 yılda bir kez yaşanan bir durum. Vinogradov’a göre işte bu yıllarda çok sayıda yetenekli dünyaya gelir. Bu bakımdan bize en yakın yıl - 2013 ve 2020 yıllarıdır.
 
Vinogradov’un teorisi uygulamada doğru çıkıyor. 2013 yılında Moskova’lı Anastasiya Rodimena 11 yaşına girecek, yani dahi doğumlarının bundan önce geçen en yüksek noktasında dünyaya gelmiştir. 2012 yılında Anastasiya, monotipi ya da iz baskı kullanımını esas alan yeni bir baskı yöntemi icadı için düşünce mülkiyeti patenti aldı. Kağıt ya da başka yüzey üstüne boya sürüldükten sonra izleri alınır ve sonuçta fraktal desen olarak adlandırılan resimler meydana gelir. Anastasiya monotipi yöntemini, üste aplikasyon uygulanması ve ardından güneş ışığı etkisinden faydalanarak iyileştirdi. Olağandışı sonuç ise tesadüfen ortaya çıktı: Anastasiya bir gün yaptığı monotipi çalışmasını üzerini başka bir kağıt parçası ile kapatarak pencere yanına koymuş ve koyup birkaç gün çalışmasını unutmuştu. Hatırladığında boya renklerinin güneş altında biraz solduğu, kağıt parçası altındakilerin ise rengini koruduğu farketmiş. Böylece fraktal görüntüleri tamamlamak için farklı figürler şeklindeki kağıt aplikasyonlar yapma fikri kızın aklına gelmiş.
 
Rusya Patent Kurumu Rospatent ilk kez böyle bir belgeyi 10 yaşındaki bir kıza vermiş bulunuyor. İcadı büyük reklam ajansı ve sinir hastalıkları kliniğinin ilgisini çekti. Klinikte Anastasiya tarafından icat edilen yöntemin kişisel bozukluklar tedavisinde uygulanması isteniyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
03-10-2012 17:42 - 1011 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım