Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Zarif, Tahran'da kahraman gibi karşılandı...
İran'la 5+1 ülkelerinin nükleer ve yaptırımların kaldırılması konularında anlaşmasının ardından Tahran sokakları kutlamalara sahne oldu. İran Dışişleri Bakanı Zarif, Tahran'da kahraman gibi karşılandı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
04-04-2015 10:07 - 651 Okunma
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İsviçre’nin Lozan kentinde gerçekleştirilen İran’ın nükleer programına dair görüşmelerinde uzlaşmaya varılmasının ardından döndüğü ülkesinde kahraman gibi karşılandı.
 
İsviçre’nin Lozan kentinde gerçekleştirilen müzakerelerde BM Güvenlik Konseyi’nin daimi 5 üyesi ve Almanya ile İran arasında ana konularda anlaşmaya varılmıştı. Dün Lozan’da gerçekleştirilen basın toplantısının ardından İsviçre’den ayrılan ve bu sabah ülkesine dönen İran Dışişleri Bakanı Zarif’i Tahran’da bulunan Mehrabad Havaalanı'nda kalabalık bir grup karşıladı.
 
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ve kameralar karşısına geçerek basın mensuplarına kısa bir değerlendirme yaptıktan sonra havaalanından ayrılan Zarif’e dışarıda da kalabalık bir grup eşlik etti.
 
İran vatandaşlarının alkış ve tezahüratlarla eşlik ettiği Zarif’in içinde bulunduğu aracın kalabalıktan ilerleyemediği görüldü. İran bayrakları taşıyan İran vatandaşları, sloganlar ve tezahüratlar eşliğinde Zarif’e sevgi gösterilerinde bulundu. Öte yandan, nükleer görüşmelerde uzlaşmaya varılmasının ardından İranlı vatandaşların, sokaklara çıkarak bu durumu kutladıkları bildirildi.
 
ZARİF: İMTİYAZ ELDE ETMEK İÇİN İMTİYAZ VEREBİLİRİZ
 
Zarif, "Müzakerelerde bir takım imtiyazlar elde etmek için bazı imtiyazları karşı tarafa verebiliriz" dedi.
 
İranlı öğrenciler ajansı İSNA'nın haberine göre, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleriyle nükleer müzakerelerdeki İran heyeti, Lozan'dan başkent Tahran'a döndü. Mihrabad Havaalanı'nda basın mensuplarına konuşan Dışişleri Bakanı Zarif, dünya kamuoyunun merakla takip ettiği görüşmelerde varılan taslak anlaşmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
Nihai anlaşmaya varmanın ancak karşı tarafın gerçekçi yaklaşımıyla mümkün olacağını savunan Zarif, müzakereler boyunca kendilerine destek veren dini lider Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye teşekkür etti.
 
HENÜZ YOLUN BAŞINDAYIZ
 
Müzakerelerde bazı hedeflerinin olduğunu belirten Zarif, şunları söyledi: "Müzakere ve anlaşmada bir tarafın tüm imtiyazlara sahip olması ve diğer tarafın buna teslim olması diye bir şey yok. Müzakerelerde bir takım imtiyazlar elde etmek için bazı imtiyazları karşı tarafa verebiliriz. Henüz yolun başındayız. Hedeflerimizden biri nükleer programın devam etmesi, diğeri hiç bir tesisimizin değişikliğe uğramamasıydı."
 
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına atıfta bulunan Zarif, "Önceki alınan kararların tümünde İran'ın uranyum zenginleştirmesinin durdurulması, Arak ve Fordo tesislerinin faaliyetlerine son vermesi yer alıyordu. Bunların hiç biri gerçekleşmeyecek" diye konuştu.
 
Natanz tesisinin uranyum zenginleştirme çalışmalarına devam edeceğini belirten Zarif, şöyle devam etti: "Daha önce karşı taraf için büyük bir tehlike olarak kabul edilen Fordo tesisi çalışmalarına devam edecek. Fordo tesisinin kapanması gibi bir şey söz konusu değil. Orada binin üzerinde santrifüj bulunacak. Nükleer madde olmaksızın çalıştırılacak. Uluslararası işbirliğiyle bu tesis modern bir nükleer araştırma tesisine dönüşecek."
 
10 YIL GÖZETİMLİ ÜRETİM
 
Nükleer çalışmalarda 10 yıl süreyle bir takım kısıtlamaların uygulanmasıyla ilgili soruya Zarif, "Bu daha önce 20 artı 10 yıldı. Bu sınırlama 10 yıl olacak" ifadelerini kullandı.
 
YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI
 
Zarif yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili de şunları kaydetti: "Anlaşma uygulamaya geçtiği gün tüm ekonomik ve mali yaptırımlar kaldırılacak. Devletler yaptıklar anlaşmalara sadık kalmalıdır. ABD'nin kanunlarının ne olduğu bizi ilgilendirmez. Bu sorumluluk ABD'ye aittir. Çünkü ABD uluslararası kanunlara göre yaptırımların kaldırılması konusunda sorumlu ve görevli olacaktır. Eğer birileri yaptırımların aşamalı olarak kaldırılmasını konuşuyorsa şu bilinmelidir ki bu söylenen onaylananın aksidir."
 
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de uzlaşmanın ardından, ülkesiyle 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde ortak hareket planının ana parametreleri konusunda çözüme ulaşıldığını kaydetmiş, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Ana parametreler konusunda çözüme ulaşıldı. Taslak çalışmaları en kısa zamanda başlayacak ve 30 Haziran’a kadar tamamlanacak" ifadesini kullanmıştı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
04-04-2015 10:07 - 651 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
30-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım