Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Doğu Asya’da neler oluyor?
Sular ısınıyor,çatışma riski artıyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-01-2014 16:44 - 868 Okunma

  Petrol ve doğalgaz zengini Güney Çin Denizi’nin yaklaşık üçte ikisini kendi karasuları olarak gören Çin’in aldığı önlemler bölgede gerilimi artırıyor. Çin yönetiminin kasım ayında hak iddia ettiği karasularında avlanmak isteyen yabancı balıkçılara izin zorunluluğu getirmesi bölge ülkelerinin tepkisine yol açmış, Çin’in Doğu Çin Denizi’nde uçuşa yasak bölge ilân etmesi Japonya ile gerilime neden olmuştu.

Diğer yanda Vietnam’ın Rusya’dan aldığı altı denizaltıdan ilki yeni yılla birlikte teslim edildi. Hanoi adı verilen Kilo tipi denizaltı ülkede bayram havasıyla karşılandı. Avustralyalı Vietnam uzmanı Carlyle A.Thayer, bu denizaltıların Vietnam’ın savunma kapasiteleri açısından büyük bir atılım olduğunu belirtiyor. New South Wales Üniversitesi’nden uzman Thayer, Vietnam ordusunun artık kara, deniz, hava ve denizaltı olmak üzere dört boyutta faaliyet gösterebileceğine işaret ediyor. Ülke böylece Endonezya, Singapur ve Malezya ile birlikte Güneydoğu Asya’nın denizaltı sahibi ülkeleri arasına girdi. Vietnam uzmanı Thayer, ancak ülkenin stratejik planlama, eğitimli denizaltı personeli ve teknik bilgi eksikliğine dikkat çekerek, denizaltıları etkin bir şekilde kullanabilmesi için daha en az 10 yıl Rusya’dan teknik desteğin gerekeceğini kaydediyor.

Ekonomi geliştikçe silahlanma artıyor

Vietnam denizaltı alımlarıyla aslında bölgedeki genel eğilime ayak uydurmuş oldu. Çin ilk uçak gemisini 2012 yılı eylül ayında Doğu Çin Denizi’ne indirmişti. Japonya da 2015 yılına kadar bir helikopter gemisi inşa etme planlarını açıklamıştı.

Alman Körber Vakfı’nın alanında tanınmış uzmanların katılımıyla kasım ayında düzenlediği konferansta da, Asya-Pasifik bölgesi genelinde yaşanan silahlanma ve askerî modernizasyon faaliyetleri masaya yatırıldı. Uzmanlara göre silahlanmadaki canlanmanın en önemli nedenleri ekonomik başarı. Bir yanda kıyı ülkelerinin yeni hammadde kaynaklarına ilgisi artarken, diğer yanda savunma harcamalarının artırılması için hareket alanı genişliyor. Bu nedenle de son yıllarda Doğu ve Güney Çin Denizi’ne kıyısı bulunan ülkeler arasında stratejik önem arz eden ada ve ada grupları konusunda anlaşmazlıklar baş göstermeye başladı.

"Denge kurulamaz"

Almanya’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Berlin merkezli Bilim ve Politika Vakfı’ndan Asya uzmanı Gerhard Will bölge ülkelerinin donanmalarındaki silahlanma ve modernizasyon çalışmalarına şüpheyle yaklaşıyor. Çin’in tek başına 60 denizaltıya sahip olduğuna dikkat çeken Gerhard Will, Vietnam, Malezya, Singapur ve Endonezya’nın sahip olacağı 2 ila 6 denizaltının ciddi bir askerî denge oluşturmaya yetmeyeceğini vurguluyor. Will bu satın alımların daha ziyade iç siyasî güç gösterisi olarak görülmesi gerektiğini belirtiyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-01-2014 16:44 - 868 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
27-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım